Валентина Николова (вляво) и Виолина Стоименова
  • Двудневна акция за събиране на книги за изгорялото читалище в с. Катрище имаше и в Кюстендил

 

435 книги дарява читалище “Димитър Каляшки-1920” в село Жиленци, Кюстендилско, на читалище „Светлина 1956“ в село Катрище, което изгоря преди седмица. Младият екип на културната институция в Жиленци, в лицето на Виолина Стоименова – читалищен секретар, и Валентина Николова – библиотекар, вземат решение книги, които са им били подарени, но се повтарят, да подарят на колегите си, за да помогнат за възстановяването на изгорелия библиотечен фонд.

435 книги, които читалището в Жиленци дарява.

“Още когато разбрахме за пожара, решихме, че ще помогнем. Като колеги и институция се радваме, че сме първи и се надяваме, че ще заразим и останалите ни колеги по читалища и библиотеки. Това е само капка в морето, но ние сме сигурни, че още много колеги и граждани ще последват примера ни. Вярваме, че сградата на читалището в с. Катрище ще я има отново, защото доброто е вътре в нас”, каза Виолина Стоименова. Тя допълни, че сред 435-те книги, които ще потеглят към Катрище, има българска художествена литература, биографични книги, както и други.

Двудневна благотворителна акция за събиране на дрехи, обувки, ученически пособия и особено на книги за библиотеката на изгорялото читалище в с. Катрище имаше и в Кюстендил, организирано от Сдружение “Майчина любов”, читалище “Асклепион” и фондация “Модус Вивенди БГ”. Кюстендилци показаха отново доброта и съпричастност и също донесоха много книги от личните си библиотеки и изразиха готовност да продължат подкрепата си за инициативата, коментира Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион“ и инициатор на акцията.

Двудневната акция в Кюстендил бе повече от успешна.

“Хиляда ще станат скоро книгите, дарени за читалището в с. Катрище. Сред заглавията особено умиление предизвикаха книгите „Малкият принц“ и „Пипи Дългото чорапче“, които ще заминат при „Ян Бибиян“ – една от малкото оцелели книги от изгорялата библиотека, тъй като още е била при своя малък читател. По селата през ваканциите библиотеките правят различни инициативи, за да осмислят времето на децата, които идват за кратко при баба и дядо, а сега Ян Бибиян може би ще се превърне в символ на връщането на съвременните малчугани към радостта от четенето. Няколко издания на „Под игото“, „Записки по българските въстания“, „Преспанските камбани“, стихове на Яворов, Димчо Дебелянов, Евтим Евтимов и други съкровени за всеки българин книги бяха също в пълните с дарения кашони. Това е нещо уникално – хората с въодушевление събират книги за изгорялата библиотека в едно малко село със стотина жители, защото са убедени, че читалищата са последната автентична духовна крепост в обезлюдяващите български села”, сподели още Виолета Атанасова.

От Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ ще окажат методическа помощ по окомплектоването и документирането на новата читалищна библиотека.

Предстоят разговори с кмета на с. Катрище Васил Василев, за да бъдат обсъдени следващите стъпки на съпричастност и помощ. Ясно е, че възстановяването на сградата няма да е скоро и лесно и събраните книги няма да могат да бъдат подслонени в близко време в нея, но ще се търсят разумни начини за решаване на проблема. Едновременно със събирането на книги бе направена и акция за събиране на дрехи, обувки и учебни пособия. Организаторите бяха истински изненадани от огромния интерес и от ентусиазма на хората, които откликнаха на инициативата.

Припомняме, че над 4000 тома книги, 400 кв. м покривна конструкция и 600 кв. м гредоред на 2 етажа погълна в сряда вечерта възникналият пожар в сградата на читалище „Светлина 1956“ в кюстендилското село Катрище.