Вандали унищожиха фиданки, които бяха засадени при мащабна кампания в Самоков. Резултатът от вандализма бе засечен и заснет от жител на града.

„Не сме народ, а мърша! Кому пречеха липичките, които засадихме по случай годишнина от Освобождението на града ни! Дръвчетата бяха засадени с много желание и любов от малки и големи и пазени и поливани от ученици от Професионална Гимназия по туризъм.

Тази сутрин гледката е потресаваща. Вандализъм, дебилщина, малоумие…за едни… “героизъм”, “егоцентризъм” и прочее за други… Срам ме е от вас!“, написа в социалните мрежи Михаил Михайлов, публикувайки снимки и видео с прекършените дървета. Той е преподавател по икономика и география в учебното заведение.

“Все едно, че са убити някакви млади хора – за мене е така. И това е от домашното възпитание на младите, вместо да се радват на гледката”.

“Не знам какъв човек трябва да си, за да посегнеш върху младо дръвче. Какво ти пречи? Нали всички искаме да сме зелен град с чист въздух и красиви улици? Обаче някои хора явно искат да живеят сред мръсотия и пустиня”, гласят част от коментарите във фейсбук. Хората настояват да бъде поставено видеонаблюдение в района.

Припомняме, че през 2022 г. по случай Освобождението на Самоков20 липи бяха залесени на алеята между двата моста над река Искър. Дръвчетата са дарени от Александър Кенанов. Това е третата му инициатива за залесяване. В засаждането на „алеята на липите” се включиха родителите на Александър Кенанов и децата му, участваха още кметът Владимир Георгиев, зам. кметът Дончо Зашев, общински съветници и членове на младежката организация на БСП Самоков.

Учениците от Гимназия по туризъм – Самоков поеха шефство над липите. Благодарение на полаганите грижи, дръвчетата се развиваха добре.