Вдъхновяваща среща на ученици от Симитли с Благой Пиларски

Вълнуващ и вдъхновяващ бе денят за единадесетокласниците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли, които имаха възможността лично да се запознаят с Благой Пиларски, автор на книгата „И мен сачмата ме удари! Започнах спомени да пиша”.

Целта на тази инициатива бе учениците да се запознаят с автора, да се мотивират да четат книги и да се отнасят с любов към писаното слово. С част от разказите учениците от 11  „Б” клас, профил „Хуманитарни науки”, се бяха запознали в часовете по модул „Критическо четене”. Днес те успяха да се докоснат до личността на твореца, създал тези великолепни прозаични творби.

В текстовете е цялото многообразие на съвременния живот – от училището и ученическите години, през мини „Бобов дол” и казармата, та чак до вирусите. Написани с голяма ерудиция и богато въображение са разказите му „Преди да се родя”, „След като се родих”, „Първият ми учебен ден”, „Ах ти училище, адско мъчилище”, „Бележници”, „Как влязох в лабиринта прогимназия”,  „Екскурзовод – полиглот”, „Самодейци”, „Ден година топли”, „Сезонът на свинските сватби”…  БЛАГОЙ ПИЛАРСКИ разказа за живота си като ученик в гимназията, за дипломите си от симитлийското училище, за първия си учебен ден, за двата си бележника, за културно-масовата си дейност, за минералната баня в града, за сезона на свинските сватби и др.

С жадни за знания очи средношколците попиваха словата, изпълнени с мъдрост и хумор. Беатрис Янева, Ирис Фоткатзики, Ивайла Сандева и Ивана Димитрова – ученици от 11. „А” клас – прочетоха любимите си разкази от книгата му и споделиха своите мисли, чувства и преживявания.

Единадесетокласниците присъстваха на една вдъхновяваща среща не само с писателя Благой Пиларски, но и с личността на един творец – интелигентен, артистичен, търсещ и вдъхновяващ.