Великобритания гони 15 000 български граждани

Около 15 000 български граждани са получили отказ за статут на уседналост и ще трябва да напуснат Великобритания. Тези хора губят право да пребивават с цел работа и следване в страната, а ако са там в момента, рискуват да бъдат депортирани след 30 юни. Това съобщи посланикът ни в Лондон Марин Райков пред бТВ.

Други 258 000 българи вече са получили статут на уседналост в Обединеното кралство и няма да пострадат от поредните ограничения, които влизат в сила в края на месеца в резултат на Брекзит. Трудовият пазар на Великобритания е затворен за наши и други европейски граждани. Те имат право на 6 месеца престой в отцепилата се от ЕС държава в рамките на една година, но само за туризъм или посещение при близки. За тези, които искат да останат по-дълго, е необходим статут на уседналост или трудова виза. Имаме вече случаи на депортация, обсъждахме този въпрос със заместник-председател на Европейската комисия и очакваме най-малкото да бъде гарантирана консулска защита на тези граждани, т.е. да бъдем предупреждавани, коментира Марин Райков.

Той призна, че няма обещания, че ще се прекрати неравното третиране на българските сезонни работници, които сега плащат по-скъпи визи от работниците със същия статут от другите европейски страни.

Посланикът ни във Великобритания каза, че ще е “много трудно“ да се осигурят членове за 120-130 секционни комисии за предстоящите на 11 юли парламентарни избори. “Трябва да осигурим по петима души на комисия, помещения, при това с интернет. Никак не е лесно. Не е достатъчно да имате 40 заявления, за да станат нещата автоматично”, заяви Марин Райков. Той даде за пример предложение, което пристигнало в посолството в сряда, да се направи секция в каравана. “Много сме щастливи от това, но тази каравана трябва да има всички условия”, каза Райков.