Великобритания ще предостави на Украйна боеприпаси с обеднен уран

Великобритания ще предаде на Украйна боеприпаси с обеднен уранов хексафлуорид, заяви заместник-министърът на отбраната Анабел Голди в отговор на запитване на уебсайта на бртанския парламент.

“Наред с предоставянето на ескадрила бойни танкове Challenger 2 на Украйна ще предоставим и боеприпаси, включително бронебойни снаряди, които съдържат обеднен уран. Такива патрони са изключително ефективни за поразяване на съвременни танкове и бронирани машини.”, се казва в изявлението.

Използването на обеднен уран в бронебойни снаряди е въведено за първи път от нацистка Германия, която не разполага с по-плътен волфрам. През 70-те години на миналия век такива снаряди са разработени в САЩ, за да се противодейства на новите съветски танкове. Сега те са част от комплектите на американските танкове “Ейбрамс” и могат да се използват от германския “Леопард 2” и британския “Чалънджър 2”.

Американските войски използват снаряди с обеднен уран по време на операция “Пустинна буря”, при бомбардировките на Югославия и при нахлуването в Ирак през 2003 г. Според експертите това може да доведе до появата на огнища на рак.

Според военния експерт Константин Сивков използването на такива снаряди трябва да се счита за “мръсно оръжие”. Урановият прах, отложен на земята, е радиоактивен, изключително токсичен и не подлежи на обеззаразяване./glasove.com