Видни дупничани! Ген. Иван Томов – далновиден в работата си и милеещ за родния си край

Генерал Иван Томов

Гл. ас. Иван Хаджийски, краевед-изследовател
Повод да напиша настоящата статия е паметната плоча, която бе открита на 10 юни 2022 г. (петък) в мемориалния комлекс („Градинката“) в с. Яхиново, Дупнишко на генерал-майор инженер Иван Георгиев Томов. Той е роден на 7 май 1942 г. в с. Яхиново, Дупнишко, а е починал на 18 май 2021 г. в София.Генерал-майор Иван Томов

произхожда от стар и известен род в с. Яхиново.

Прадядо му по бащина линия Георги Томов е загинал като герой в Балканската война през есента на 1912 г. Неговият син Никола Георгиев Томов (1900-1965 г.) е работи като земеделски стопанин. Синът му Георги Николов Томов е роден на 13.02.1924 г. в Яхиново, където е починал на 06.03.2006 г. Участвал е като доброволец в Трети гвардейски полк от м. септември до м. декември 1944 г. За участието му в Отечествената война срещу хитлеристка Германия е награждаван с юбилейни медали от МНО.
Георги Н. Томов е служил като старшина – танкист от БНА в градовете Казанлък, Сливен и Лом, а след това е живял в родното си село.
По майчина линия дядото на ген. Иван Томов – Георги Митев Гущеров (1898-1963) също е бил от виден род в с. Яхиново. Той е бил буден човек, предприемчив, умеел е да работи с хората, бил е всеотдаен в работата си и през 1945-1947 г. е кмет на с. Яхиново. Неговата дъщеря Елена Георгиева Гущерова – Томова живее и работи от 9-06.1920 г. до 12.09.2003 г. Генерал Иван Г. Томов е наследил най-добрите качества от майка си Елена: родолюбие, безкрайна обич към родината, пословично трудолюбие, човещина и всеотдайност в работата. Георги и Елена Томови имат и дъщеря Йорданка, родена на 1.05.1944 г. в Яхиново. Тя е работила във физиотерапията във Военната болница в Дупница. Омъжена е, има трима сина: Димитър, Огнян и Николай. Съпругът й Васил Костов е работил като миньор, изключително трудолюбив и почтен човек, майстор-копач, бригадир в рудник „Мламолово на Мина „Бобов дол“, носител на редица духовни отличия.
Иван Георгиев Томов е завършил основно образование в родното си село Яхиново, а средно – в дупнишката смесена гимназия. През 1966 г. той е завършил ВНВУ „Васил Левски“ в гр. Велико Търново и

става командир на танков взвод в гр. Симитли

– две години. До 1972 г. е ротен командир и от гр. Симитли. Завършил е през 1975 г. Военната академия „Г.С. Раковски“ – гр. София (създадена през 1912 г.). От есента на с.г. Иван Георгиев Томов е началник на танков батальон в 32-и ОМС полк в гр. Дупница – две години. След това три години е зам.началник-щаб на полка – до септември 1980 г. в гр. Дупница. Две години е работил в командването на сухопътните войски в София. В Генералния щаб на БНА е работил 4 години. След това през 1986-1988 г. е учил в Москва в Генерал-щабната академия „Маршал К.Е. Ворошилов“. От м. септември 1988 г. той е началник на оперативния отдел в Генералния щаб на БНА до м. септември 1989 г. Около една година е заемал длъжността „Зам.-началник на оперативното управление на ГЩ“ – до м. октомври 1990 г. От м. октомври с.г. до м. септември 1991 г. полк.Иван Г. Томов е старши съветник в Съвета по национална сигурност в Президентството на Република България. От септември 1991 г. е началник щаб на Първа българска армия, командвана от ген.лейтенант Захари Илиев, роден в с. Склаве, община Сандански. На 21 август 1992 г. Иван Георгиев Томов получава високото воинско звание генерал-майор. Четири години – до 20.09.1995 г. той е началник-щаб на Първа българска армия, а след това е назначен за командващ Първа българска армия (Корпус) до 10.08.1997 г. След това е назначен в ГЩ на БА за началник-управление на войските и силите в Българската армия и служи като такъв до 10.09.2000 г. От 19.08.2001 г. ген. Иван Георгиев Томов е офицер от резерва.
Генерал-майор Иван Георгиев Томов е израснал и се е утвърдил като един способен български офицер, съхранил в себе си общочовешките ценности. Основни негови принципи като генерал-щабен офицер и командващ Първа българска армия (Корпус) в неговата ежедневна дейност са били: да се учи от опита на видни български военоначалници; постоянни грижи за подготовката и бита на войниците, сержантите и офицерите; да няма дистанция между командира и подчинените и редица други. Ген. Иван Томов е известен в нашия край и в национален мащаб не само като командващ, но и като военен теоретик. Той е публикувал на страниците на списанията „Военна мисъл“, „Армейски преглед“ и вестниците „Труд“, „Народна армия“, „Българска армия“, „Народна младеж“ и др. Публикациите му засягат основни проблеми на строителството на въоръжените сили, на бойната готовност и бойната подготовка на войските и силите, за военната доктрина на българската армия, за военнооперативното изкуство, военно-педагогически проблеми, за физическата подготовка на армията и др. За значителните си заслуги към българската армия генерал-майор Иван Георгиев Томов е

1995 г., полагане на военна клетва в поделение в с. Самораново: генерал-майор Иван Георгиев Томов, командващ Първа българска армия, полк. Димитър Ангелов Крашевски и подполк. Васил Гергинов Авджийски.

награден с 14 ордена и медали,

а с президенски указ от м.май 1999 г. е носител на най-високото военно отличие „Кръст с мечове“ за вярна служба под знамената – първа степен.
В дейността си като офицер ген. Иван Георгиев Томов е имал всеотдайната подкрепа на своята съпруга и другар в живота Сълза Методиева Стоименова – Томова. Тя е родена на 9.10.1943 г. в гр. Разлог, работила е като химичка в ХФК в гр. Дупница, в Центъра за биогенни стимулатори в София, Лаборатория за изследване качеството на храните до 1999 г. Сълза и Иван Томови имат две деца. Синът им Николай Иванов Томов е роден на 16.05.1972 г. в гр. Дупница. Завършил е строително инженерство във ВВИСУ „Л. Каравелов“ в София, работи като финансов дилър. Съпругата му Теодора Бориславова Томова е икономист. Дъщерята Елена Иванова Томова е родена на 7.04.1976 г. в гр. Дупница, завършила е стоматология в София. Живее и работи в Дупница като зъболекар. Тя има две деца: Ангел и Кристин.
Генерал-майор Иван Георгиев Томов е наш виден съгражданин дупничанин, никога не е прекъсвал родовите си корени с родното си село Яхиново. Той се ползваше с уважението и подкрепата на редица видни военни дейци и стопански ръководители в София и страната. Неговите съселяни се отнасяха към него с уважение и най-добри чувства и издигнаха кандидатурата му за кмет на Яхиново за изборите на 26.10.2003 г. В тези избори старшина от запаса Николай Димитров Гогов, роден на 12 март 1946 г. в с. Яхиново, спечели изборите срещу генерал Иван Томов. Николай Гогов е кмет на родното си село от 02.11.1999 до 28.10.2007 г.
По негова инициатива и по проект на арх. Асен Пилев на 24 май 2002 в с. Яхиново е открит прекрасният комплекс „Градинката“. В него по инициатива на Николай Гогов е издигнат паметник на загиналите във войните за национално обединение на България, монтирани са две оръдия и е оформен детски кът.
По характер Иван Томов бе спокоен, уравновесен, всеотдаен в работата, човек на разумните компромиси, премерен в рисковете, чужд на каквато и да било авантюра, светла личност, чувствителен към проблемите на хората,

отзивчив към всички, с добро чувство за хумор.

06.05.2008 г., генерал Златан Стойков, началник на Генералния щаб на Българската армия, връчва знамето на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Дупница. В средата е полк. инж. Иван Шопов, председател на организацията. Вдясно е знаменосецът старшина Николай Гогов.

Далновиден в работата си, милеещ за родния си край той вземаше активно участие в обществения живот в Дупница. Бе утвърден военен деец с отговорно държавническо мислене. Той участваше много активно в дейността на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и военното читалище „Ген. Георги Тодоров 2011“. Поклон, дълбок поклон пред името и делото на генерал Иван Томов и легендарния старшина и двукратен кмет на родното си село Яхиново Николай Димитров Гогов.
В богатия си личен архив съм запазил редица снимки на генерал Иван Томов. На 07.10.1996 г. в Ботевград на откриване на новата военна учебна година е присъствал другият наш виден земляк акад. Илчо Иванов Димитров (03.06.1931-11.03.2002 г. гр. София). Обръщам се към кмета на община Дупница инж. Методи Христов Чимев и общинските съветници, да наименуват основно ремонтиращия се общински исторически музей акад. Илчо Димитров. Незабравимо остава срещата с генерал Иван Томов в родния му дом на празника на с. Яхиново Петковден – 14.10.2003 г. След хубавия дружески разговор си направихме снимка пред родния му дом в присъствието на началник-щаба на БА генерал Михо Михов и други висши офицери.