Вицепрезидентът Йотова против нов антикорупционен орган

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова се обяви против създаването на нов антикорупционен орган. Това, че се създава всеки път нова структура, не означава, че сме повишили ефективността. Трябва да се сложи ред в давността на делата, предписанията и наказанията да се изпълняват – не толкова организационна, колкото съдържателна реформа, обясни тя по бТВ.

Вчера президентът Румен Радев заяви, че “в България ще има истинска правосъдна реформа, когато бъде създаден единен орган с изрични правомощия за борба с корупцията по високите етажи на властта”.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че подкрепя президента за борбата с корупцията и съдебната реформа.

Евромониторингът беше наложен като условие България и Румъния да влязат в ЕС, преди да са напълно готови за членство. Северната ни съседка, в която високопоставени политици станаха клиенти на Темида, върви към премахване на проверките, докато за нас критичните евродоклади продължават и в тях се очертават политическите зависимости в съдебната система. В същото време голяма част от политиците, някои съдии и прокурори в един глас искат мониторингът да бъде премахнат, коментира Йотова.

Вицепрезидентът категорично се обяви за оттегляне на Бетина Жотева от СЕМ заради скандала с отправените срещу журналист заплахи. На „Дондуков” 2 не са проверявали дали е възможно да оттеглят Жотева и с кого да я заменят. Разговори по темата обаче предстоят.