Владимир Каролев е в медикаментозна кома, има опасност за живота му

Икономистът Владимир Каролев е в медикаментозна кома, има опасност за живота му. Това каза на брифинг пред журналисти директорът на болница “Пирогов” проф. Асен Балтов, цитиран от Агенция “Фокус”.

Той е в Разлог заедно със здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Малко по-късно днес, по разпореждане на министър-председателят в оставка Бойко Борисов, Каролев ще бъде транспортиран до София със специализирана реанимационна линейка.

Икономистът Владимир Каролев беше открит в Пирин. Той изчезна в неделя, докато кара сноуборд в планината.

Издирването е продължило цяла нощ, като една от участващите групи го е открила в 00:40 ч. Той не е бил в съзнание, изнесен е на ръце и в 4:30 ч. е предаден на Спешна помощ,

Предполага се, че се е наранил след падане от около 400 метра на стръмен терен, вероятно при подхлъзване. Спасителите обясняват, че икономистът е бил открит на късмет, защото мястото, на което е бил, е без сигнал.

“Можеше да бъде използван хеликоптер. В България обаче няма такова чудо и нещата ще се случват девет дни с камили”, категоричен е Методи Баневски от ПСС.

Липсата на хеликоптер е огромен проблем и ние продължаваме да бъдем в изключително допотопна ситуация. Единствената държава в Европейския съюз, в която отнема часове екипите на спасителната служба да се съберат, стигнат пеша и после да транспортират пострадалия извън терена”, коментира Димитър Димитров от Българската лавинна асоциация.

Директорът на ПСС Стоян Нешев определи издирването на Владимир Каролев като сложно, без никаква допълнителна информация, на труден и силно заледен терен.

“За нас е огромно удовлетворение, че успяхме да го намерим навреме. Наистина, при тези условия, при такова падане и с такива травми, изходът можеше да бъде по-тежък”, уточни Нешев.

По думите му е възможно твърдият терен да е подвел Каролев и да се е стигнало до подхлъзване и след него – продължително падане.

Нешев прогнозира, че спасителен хеликоптер България може да има не по-рано от 2023 г.

От Планинската спасителна служба обясняват, че в момента планината е много опасна.

1 COMMENT

  1. Дали щяха да правят издирване след 00ч до 4 сутрента ако бешу обикновен планинар?

Comments are closed.