Владимир Путин пристигна в Сърбия

Добро пожаловать, президент Путин! (Добре дошли, президенте Путин), такъв надпис се появи в Белград малко преди руският държавен глава да кацне на летище „Никола Тесла”, написа в. „Сърбия данас”. Владимир Путин пристигна днес на четвъртото си официално посещение в балканската държава, откакто пое управлението на родината си преди 19 години. В плана на госта са включени разговори с домакина – президента на западната ни съседка Александър Вучич. Малко след кацането гостът и домакинът пристигнаха на Гробището на освободителите. Там двамата държавници поднесоха венци в памет на съветските войници, загинали при освобождаването на Белград от нацистите през 1944 г.

Путин има насрочена среща и с лидера на босненските сърби Мидорад Додик.

Визитата на Путин бе приветствана и от представители на сръбското малцинство в Косово. Около град Лепосавич в северната част на най-младата балканска държава се появиха билбордове със знамената на Русия и Сърбия, портрети на Путин и надписи: Мы братья (Ние сме братя), С нами Бог (Бог е с нас) и Спасибо (Благодаря).

Тази сутрин градове в северната автономна област на Сърбия Войводина се появиха плакати с надписи Putin! Go home! (Путин! Върви си вкъщи!).