Ваксинирани са 58,3% от пълнолетното население на Черна гора с първа доза ваксина срещу Ковид-19, а напълно имунизирани са 54,6 процента. Почти 31 хиляди души са получили трета доза от ваксина срещу коронавируса до момента. Въпреки добрия темп на ваксинация властите ще забранят концертите и тържествата за новогодишната нощ, отменят се и сватбените празненства. Ресторантите и баровете могат да стоят отворени до полунощ.
“Епидемиологичната обстановка не позволява подобни събирания. Ситуацията може да се промени, но не вярвам, че ще се промени за толкова кратък период от време”, каза министърът на здравеопазването Йелена Боровинич-Бойович в отговор на въпроса дали решението може да бъде променено през декември.
Правителството обмисля и възможността от 1 декември да направи ковид сертификата задължителен за всички служители в публичната администрация, в това число работещите в здравеопазването, образованието, полицията и военните.
Сега сертификатът е задължителен при влизане в Черна гора, при посещаване на представления, спортни събития и други. Представителите на властите изискват документа и на входа на новогодишния базар на открито, който заработи от вчера в столицата Подгорица.
Здравният министър на Черна гора – пулмолог и консултант по инфекциозни болести, отново призова гражданите да спазват ограниченията и да се ваксинират. Министерството информира, че всички хора, които са починали от коронавирус в страната до момента на възраст под 50 години, не са били ваксинирани.
Броят на активните случаи в момента е 4651. Според компетентните власти в страната 324 са новозаразените с COVID-19.
Our World in Data отбелязва в коментар към актуалните данни за пандемията, че броят на заразените в Черна гора е по-нисък от реалния заради ограничения брой тестове, които се правят в страната./БТА