НИМХ издаде предупредителен оранжев код за значителни валежи

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде жълт и оранжев код за опасно време в 24 области на страната.

Предупредителен жълт код е в сила за 20 области на страната.

В областите Кюстендил, Перник, София Област, София, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово предупреждението е за значителни валежи с количества до 35 mm. В област Стара Загора в сила е и жълт код за силен вятър от юг-югоизток с пориви до 20-25 m/s.

В областите Велико Търново, Сливен, Ямбол, Русе, Търговище, Бургас, Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна – жълтият код е за силен вятър от юг-югоизток с пориви до 20-25 m/s.

А за четирите области Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково НИМХ издаде предупредителен оранжев код за значителни валежи с количества до 65 mm. Както и силен вятър от юг-югоизток с пориви до 20-25 m/s

Преди обяд от югозапад облачността отново ще се увеличи, в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. До края на деня ще завали и на изток, съобщи НИМХ, цитиран от БТА.

В централните райони на Южна България количествата ще са значителни – между 35 и 65 мм. Вятърът от юг-югоизток отново ще се усили, ще е умерен до силен и поривист. Температурите ще са в широки граници, от 3-4 градуса в Северозападна България до около 15 градуса в Източна България. През нощта срещу неделя валежите ще продължат. Атмосферното налягане ще се понижи още и ще е значително по-ниско от средното за месеца.

Планините

В планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд, над 1700 метра – от сняг. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни и ще се образува нова снежна покривка. Ще духа силен и бурен вятър от южната четвърт и по проходите ще има условия за преспи и навявания. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 5 градуса, на 2000 метра – 0 градуса.