Военни демонстрираха добро взаимодействие на “Пирински страж 23”

В тактическото учение взе участие 3-ти механизиран батальон от състава на Трето бригадно командване – Благоевград

Ден за демонстриране на способности на батальонно-тактическото учение „Пирински страж 23“ (“Pirin Sentinel 23”) се проведе в четвъртък. По време на събитието бяха наблюдавани динамичен и статичен показ.

Военнослужещите от 3-ти механизиран батальон от състава на 3-то бригадно командване – Благоевград, усилени с реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк-Асеновград, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти-Сливен, танков взвод от състава на батальонна бойна група от Сухопътните войски на Република Италия и танков взвод от Сухопътните войски на Република Гърция, демонстрираха част от бойните възможности по водене на отбранителни и настъпателни бойни действия. Техните действия бяха поддържани по въздух от авиационни средства от ВВС на Република България – 4 броя щурмови самолети СУ-25К от авиобаза „Безмер“ и два броя вертолети за непосредствена поддръжка АН – 64 „Апачи“ от Сухопътните войски на Република Гърция.

Всички действия бяха проведени с използване на бойни припаси, като целите се имитираха с възможностите на мишенното поле на учебен полигон „Корен“.
Тактическото учение с бойна стрелба „Пирински страж 23“ има за цел подготовка и интегриране на многонационално формирование с готовност за участие в провеждане на бойни операции.

Деня за демонстриране на способности наблюдаваха адмирал Емил Ефтимов-началник на отбраната, генерал-лейтенант Димокритос Константакос-командир на 4-ти армейски корпус от Сухопътните войски на Р Гърция, бригаден генерал Василеос Лампропулос-командир на 13 бронетанкова бригада от Сухопътните войски на Р Гърция, полковник Андреа Фратичели-командир на Многонационалната бойна група, директори на дирекции и служби, генерал-майор Валери Цолов-командир на СКС, генерал-майор Димитър Петров-командир на ВВС, генерал-майор Явор Матеев-командир на СКСО, Красимир Ангелов-областен управител на Хасково, директори на областни дирекции на МВР, командири на военни формирования и кметове от региона.

Снимки: Николета Райдовска и Надя Алуминова