Веселин Марешки

След БСП и парламентарната група на “Воля” напуска Народното събрание. Това съобщи лидерът на партията и заместник-председател на парламента Веселин Марешки, без да посочи причини за момента. С това решение кворумът в парламента остава в ръцете на ДПС.

Цветан Цветанов

Управляващата коалиция между ГЕРБ и “Обединени патриоти” има 122 гласа от необходими 121 за провеждане на заседание на Народното събрание.
От началото на годината управляващите не могат да съберат сами кворум и през последните месеци работата на парламента беше в ръцете на опозицията. След решението на депутатите от БСП да напуснат парламента управляващите обявиха, че сами ще си осигуряват кворум, но това така и не стана – ежедневно ГЕРБ и ОП разчитат на регистрацията на двамата независими депутати и на “Воля”. При гласуванията партията на Марешки също често подкрепя управляващите, макар да твърдят, че са опозиция.
След напускането на социалистите депутатите на ДПС не се регистрираха в началото на пленарния ден. Сега вече заседания няма да могат да се провеждат без участието на депутати от движението.


В последните дни ГЕРБ бяха многократно обвинявани, че управляват съвместно с партията на Ахмед Доган. Поводът беше решението за опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство от над 8 млн. лв. В сряда беше взето решение все пак те да не бъдат опростени, а разсрочени, макар че парламентът вече гласува опрощаването на дълга. От ДПС не коментират нито напускането на “Воля” и кворума, нито решението на ГЕРБ все пак да не опрощават задълженията на мюфтийството.
Управляващите обявиха, че не виждат проблем в това, че две парламентарни групи бойкотират работата на парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов реши да успокои: Имаме общо 121 депутати, няма криза. Няма предпоставки за предсрочни парламентарни избори – страната е стабилна, парламентът работи”, посочи Цветанов, въпреки че управляващите не са успявали да съберат кворум сами.
И обединените патриоти обясниха, че не били притеснени от напускането на “Воля”. “Парламентът работи ли – работи. Добре ли работи – добре работи. Не виждам криза”, обясни председателят на НФСБ Валери Симеонов.
Цветанов твърди, че не знаел за решението на “Воля”, научил от изявлението на Марешки. БСП също обявиха, че не знаели за намеренията на Марешки, нямали представа и каква е причината, обясни лидерът на социалистите Корнелия Нинова на пресконференция в централата на БСП. Вероятно напускат, защото ще вървят някакви разговори, ние ги знаем тези движения напред-назад на „Воля“ – ту подкрепят правителството, ту са в опозиция. Нека да изчакаме и ще видим колко време ще продължи и ще има ли цена това излизане и евентуално връщане” , обясни Нинова.
Очаква се Марешки да обясни какви са причините за напускането.

 

Марешки обясни, че ролята на партията му била да осветява манипулациите и да сваля маските на политиците. “Нека това решение да го приемете като част от тази последователна политика”, добави Марешки и обеща да разясни за какво говори.
Това не е първият път, в който от “Воля” обявяват, че напуснат парламента. Миналата година също отправиха такава закана, но така и не я изпълниха. Тогава поводът беше изказването на Валери Симеонов за “кресливи жени с уж болни деца”.

 

 

Източник: mediapool.bg