• Георги Лечев, Димитър Чолаков, Йордан Кисьов, Румен Гашаров и Румен Жеков са номинираните за наградата

  • Последният победител – 91-годишната Елица Тодорова, показва 46 платна в изложба в галерията

Тазгодишната церемония по връчване на Национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора ще протече по различен начин заради противоепидемичните мерки. Това каза директорът на Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” Валентин Господинов. “Официалната церемония по връчването на престижната награда ще бъде, както винаги в деня на рождението на художника – 1 февруари, понеделник, но ще се състои на открито, пред входа на галерията. Всичко това се прави заради удължаване срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април. Ще се спазят всички мерки. Няма да има онази тържественост под звуците на градския духов оркестър, но самият повод е достатъчно тържествен. Преди награждаването, на което ще присъства, както винаги и директорът на Съюза на българските художници Любен Генов, ще бъдат поднесени цветя на паметника на Майстора пред Художествената галерия.

Очакваме събитието да уважат и част от отличените през годината художници. Именно последният победител – 91-годишната Елица Тодорова, ще нареди 46 свои платна в изложба в галерията, каквато е традицията. Победителят ще получи статуетка на Майстора, изработена от скулптора Кирил Матеев и връчена от кмета на община Кюстендил Петър Паунов, както и парична награда от община Кюстендил и от Министерството на културата. След това традиционно участниците в честването ще посетят къщата музей „Владимир Димитров-Майстора“ в с. Шишковци и ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника”, каза Валентин Господинов.

Тази година ще се състои деветото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора в града под Хисарлъка. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров-Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването се превърна в празник и събитие от национална величина. Георги Лечев, Димитър Чолаков, Йордан Кисьов, Румен Гашаров и Румен Жеков са петимата автори с номинация за Националната награда за живопис „Майстора“ за тази година.

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов и Елица Тодорова.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. „Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!“, споделя Елица Тодорова, чиито най-нови творби ще бъдат показани в деня на честването. Тя е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил“. Родена е в село Бряговица, община Стражица, област Велико Търново, но с гордост се нарича кюстендилка, тъй като от 1956 г. живее и твори в областния град.

В залите на Галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложбата „120 години от рождението на Асен Василиев“ и експозиции с творби на Николай Дюлгеров и Стоян Венев.

На 1 февруари ще бъдат отбелязани 139 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора.

Малцина са онези, които осмислят живота си по начин, който им отрежда заслужено място във вечността. Те са неподвластни на забравата, защото е светла дирята им. Те са нашата сила в слабостта, упование и светлина. И съвсем обяснимо е преклонението пред подобни личности и завещаното от тях.

Името на Владимир Димитров-Майстора неизменно поражда чувство на национална гордост. Сътвореното от художника е отражение на България и нравствените ценности на българина. Майстора твърдо вярва в предназначението на изкуството – да просветли, да издигне, да облагороди и обогати човешката душа и да я води към съвършенството. И го доказва с творчеството си.

Краси Ценкова