Той поиска максимално публична процедура и обсъждане по същество и на искането на министър Йорданова, и на предишното от Янаки Стоилов

Висшият съдебен съвет ще гледа днес искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Заседанието на пленума, свикано от Йорданова от 9,30 часа, е с единствена точка в дневния ред. Предсрочното освобождаване е поискано поради “наличие на обстоятелства по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България във връзка с информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков”, се казва в съобщението на министър Йорданова до Пленума на ВСС за свикване на заседанието.

Цитираният член Конституцията допуска отстраняване на главния прокурор при “Тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт”.

На сайта на ВСС е публикувано пълното предложение за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от министър Надежда Йорданова.

Вчера той изпрати писмо до членовете на ВСС с призив да се проведе максимално публична процедура и обсъждане по същество на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за неговото отстраняване.

Гешев отправя молба до членовете на съвета да разгледат и двете предложения за предсрочно прекратяване на мандата му – това от бившия служебен министър и настоящ конституционен съдия Янаки Стоилов и това от Йорданова. Миналото лято мнозинството във ВСС отказа да се занимава с искането на Стоилов с аргумента, че министърът на правосъдието няма правомощия да иска уволнение на главния прокурор.

По този начин ще имам възможност, в рамките на открита процедура и при максимална публичност пред Вас и пред българското общество, да взема отношение по всяко едно от твърденията на министъра на правосъдието, предшествани от ежедневни, но задочни нападки в медиите, уронващи престижа на съдебната власт и нарушаващи основни европейски ценности като върховенството на закона и разделение на властите, пише Гешев.