Въвеждат единни е-регистри, за да няма опашки по гишетата

 

Прекрасно всички знаят къде са местата, в които се формират опашките и най-голямо напрежение, коментира Борисов

До седмица ще заработят първите единни регистри, така че гражданите да не висят по опашки за всеки отделен документ. Чиновниците ще имат служебен достъп до тях.

Най-дългият срок, в който трябва да се предприемат нормативни и други промени за намаляване на административния натиск върху хората и бизнеса, е един месец.

Когато има административна тежест или хората си загубят дни за един документ, всичко това създава усещане и за тревожност, корупция, и напрежение в обществото.

Искаме да поставим гражданите и бизнеса в положение да не се реди гише след гише, да си огорчава с дни живота. Хората трудно правят разлика на опашката и когато има административна тежест или си загубят дни да си извадят един документ, всичко това създава усещане и за тревожност. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на работна среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации, на която се обсъждат мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите.

Борисов изтъкна, че в случаите, когато не се спазват разписаните по закон изисквания за намаляване на административната тежест, ще бъдат наложени санкции и глоби.

Искам да положим цялата си воля това да се случи. Нито имаме месеци, нито години. Нито имаме време за анализи. Прекрасно всички знаят къде са местата, в които се формират опашките и най-голямо напрежение, коментира премиерът. Той даде пример, че хората и бизнесът срещат проблеми с администрацията от столичния КАТ, столичния кадастър и общините и добави, че трудно се прави разлика на опашката кое е община и кое е държава.

Много ми се иска свидетелствата за съдимост да отпаднат като такъв документ, защото при отворен регистър би могло да се проверява от всеки, каза Борисов, като посочи, че това ще доведе до загуба на такси, но подчерта, че 26 милиона човекочаса се губят за вадене на удостоверения.

Ако се сметнат таксите, които общините и държавата получават на фона на загубите за бизнеса, на нервите и негативните усещания на хората, мисля че ще съумеем да ги поемем като бюджет, каза още министър-председателят. По думите му там, където е необходимо, ще се вложат средства. Въпросът е с общините да постигнем такъв синхрон, че навсякъде това да се получи, каза още Борисов.

Стига вече с анализи

Процесът по редуциране на административната тежест (административната реформа) е текъл по следния начин, започна изложението си вицепремиерът Томислав Дончев.

Идва ново политическо ръководство, адресира проблема с експерти от администрацията, те му казват, че е много сложно и да се направи анализ. Той се възлага 7 месеца, прави се 1 година и в най-добрия случай на втората година имаме продукта.

Понеже този филм съм го гледал повече от веднъж, този път няма да направим нещата по този начин. Нямаме намерение да се задоволим с просто повишаване на качеството на административното обслужване, боядисване или освежаване на един информационен център. Нещата трябва да бъдат поставени на принципна основа. Преди да мислим за керемидите, трябва да мислим за фундамента, обясни вицепремиерът. Според него ядрото на реформата се базира на служебен достъп до данни от регистри.

Това, което се надявам да бъде факт още следващата седмица, е да стартираме с общините една процедура, коментира Дончев. По думите му първите 12 регистри, които са годни за справки по служебен път чрез подходящи промени, ще задължат всички служби да престанат да искат документ от гражданина за услугата.

Да я базират изцяло на справки между различните ведомства по електронен път. Имаме звена, където административното обслужване е безобразно, защото няма компютри, помещенията са неприветливи, има опашки, на които се чака по един ден, добави Дончев.

Защо документ само на хартия?

Унаследено е мнението, че българинът трябва да си извади документ на хартия, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Готови сме да покажем пред медиите как функционира системата за електронен достъп. Как се изважда електронна скица, и как се получава такава на адрес. Какво от това, когато скицата не е на хартия с печат и подпис? Ще дам пример със София – електронната скица се приема от колеги и не е нужно разпечатването на хартия. Електронната скица става безсмислена, когато бъде искана на хартия с подпис и печат. Около 70 000 заявления получаваме в София за 2016 г. Само 6800 от тях са заявени по електронен път. Това е една от причините, поради която виждаме ежедневните струпвания и опашки, обясни Нанков. По думите му има много добър пример в област Ловеч за оптимизиране на процесите. Според него освен електронните услуги и електронно заявяване на скици, е важно да създадем нови изнесени офиси.