Възстановяване на данъци от чужбина: какво трябва да знаете?

pexels.com

Хората, работещи в чужбина, винаги плащат данъци в съответната държава. Някои данъци обаче могат да бъдат възстановени, което ви позволява да възстановите част от парите си. Страхувайки се от сложността на възстановяването на данъци, някои хора пропускат тази възможност или се опитват да го направят сами, рискувайки усложнения в процеса на възстановяване. И така, ето какво трябва да знаете за процеса, за да получите обратно всички пари, които ви се дължат.

Възстановяване на данъци: какво, кога и как?

След като се чуе фразата „възстановяване на данъци“, може да се предположи, че е възможно да се възстановят всички платени данъци. Има известна истина в това, ако сте платили по-малко данъци от минималния праг на необлагаемия доход (NTI), определен за тази година. Това често се случва при сезонна или краткосрочна работа, където просто не е възможно да се достигне минималният праг. В противен случай, само надплатените данъци се възстановяват.

Можете да започнете процеса на възстановяване на данъци веднага след като приключите работа и се върнете у дома или в края на финансовата година. Краят на финансовата година и времето за подаване на декларации до чуждестранните данъчни власти зависят от държавата и нейната данъчна система. Обикновено той съвпада с календарната година, но е необходимо да се вземат предвид специфичните данъчни разпоредби на съответната държава. Например във Великобритания, финансовата година започва на 6 април и завършва на 5 април следващата година.

Колко дълго трябва да чакате, за да бъде изплатена надвзетата ви сума, зависи от данъчните власти. Зависи и от фактори като дали сте подали всички необходими документи, правилно ли сте попълнили данъчната декларация и т.н. Въпреки това, обикновено възстановяването на данъци от чужбина може да отнеме между 2 и 6 месеца, а възстановената сума се изчислява за предходните 3 до 5 години.

Важно е да се отбележи, че е връщането на надвнесени данъци не е възможно от всички държави, а само от тези, с които България има сключена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Това споразумение е подписано с много европейски страни, които често са дестинациите, където сънародниците ни отиват да работят.

Колко пари можете да си върнете?

Очакваната средна сума за възстановяване на данъци в страната е около 1000 евро. Тази сума зависи от различни фактори като нивото на получените доходи, продължителността и местоположението на вашата работа в чужбина и т.н. Можете да използвате онлайн калкулатори, за да получите приблизителна представа за сумата, която бихте могли да си възстановите.

pexels.com

Какви документи трябва да предоставя?

Списъкът с необходимите документи може да варира във всяка страна, но като общо правило винаги ще трябва да предоставите документ за самоличност (като паспорт или лична карта) и документ, потвърждаващ придобития доход и удържаните данъци в чуждата държава. Ако планирате да възстановите данъци от Англия, ще трябва да представите следните документи:

  • Копие на сертификат за национален осигурителен номер (NIN) (ако имате такъв)
  • Копия на формуляри P45 и/или P60 от всички работодатели
  • Копие от CIS регистрация – UTR (Unique Taxpayer Reference) номер (ако имате такъв)
  • Ако сте работили като самоосигуряващо се лице, ще трябва да предоставите един от следните документи: месечни извлечения на подизпълнител, извлечения за плащане (CIS) или банкови извлечения.

Междувременно, за да върнете данъците си от Германия, не забравяйте да подготвите следните документи:

  • Идентификационен номер (IdNr. или Steuer-ID)
  • Формуляри Lohnsteuerbescheinigung или последните фишове за заплати от всички работодатели
  • Договор за наем (Mietvertrag) и фактури за наем (ако е приложимо)

Ако искате да върнете данъците си от друга държава, проверете нейните изисквания предварително.

Ами ако нямате всички необходими документи?

Когато се свържете с чуждестранните данъчни власти, ще трябва да представите различни документи. Всяка държава има свой собствен списък със задължителни документи, необходими за възстановяване на данъци. Но какво трябва да направите, ако нямате всички необходими документи?

Винаги можете да опитате да се справите с всичко сами, като например да се свържете с бивши работодатели или да общувате с данъчните власти в чуждата държава, за да получите необходимите документи. Възстановяването на данъци обаче може да бъде много по-лесно, ако решите да използвате услугите на посредници. Като се свържете с компании, специализирани във възстановяването на данъци, можете да избегнете проблемите с комуникацията, компетентността и процедурите. Работата с чуждестранни данъчни инспектори или самостоятелното попълване на необходимите документи може да бъде предизвикателство поради езикови бариери, липса на познания относно данъчните процедури и т.н. Така понякога е много по-лесно да поверите тази задача на специалисти.

Най-важното е да не се отказвате и да помните, че когато се върнете от работа в чужбина, имате право на възстановяване на данъци. Затова не се колебайте да започнете процеса на възстановяване на данъци. Независимо от избрания начин за възстановяване, знайте, че допълнителните данъчни задължения вече не са приложими за възстановените данъци.