В Благоевград: Денят на Свети Дух обедини наследниците на македонските българи

Снимка: БНР

Денят на Свети Дух, в който се прекланяме пред загиналите за свободата и независимостта на Македония, почетоха в понеделник в Благоевград представители на патриотични и неправителствени организации, и на местните власти. Пред Мемориала на Делчевия род, в двора на Катедралния храм „Въведение Богородично“, имаше наследници и на македонските българи от Канада и Съединените щати. Паметната среща бе организирана от Македонския научен институт, с филиал в Благоевград, предаде БНР.

Историческите събития, свързани с борбите за обединението на македонските българи, имат особена символика. Те могат да бъдат добра основа за стабилизация на динамичните процеси, случващи се днес на Балканите. Това заяви председателят на Македонския научен институт – филиал Благоевград, доц. Валентин Китанов.

Председателят на местния общински съвет, Радослав Тасков, обвърза историческата дата с посоката, която трябва да поеме страната ни в опит да преодолее политическата криза.

Според Александър Караджов, председател на Македонската патриотична организация “Правда” в Торонто, Канада, /внук на „железния“ войвода Иван Караджов/ посоката, поета преди повече от век, води страната ни към заслуженото място на развитите демокрации.