В Големо село събират подписка за отделяне от община Бобов дол, гледат към Дупница

Председателят на инициативния комитет Владимир Владимиров: Тук измираме от отровите от ТЕЦ-а, а постъпленията от данъци отиват в Бобов дол

01-04-p1280068

Жители на Големо село събират подписка за отделяне на населеното място от община Бобов дол и присъединяване към съседната община Дупница. В Големо село е създаден инициативен комитет, който вече е внесъл в Общинския съвет в Бобов дол официално писмо с искане за провеждане на референдум за отделяне на населеното място от общината. Основните мотиви за искането са тежките условия за живот и лошата инфраструктура в селото. „Община Бобов дол за едни е мащеха, а за други майка. Проблемите са страшно много, но от управата на Бобов дол не им обръщат внимание. Освен това ние сме по-близо до Дупница. В Дупница ходим на лекар, на пазар. Ако ни трябва линейка, звъним на Спешна помощ в Дупница. В Бобов дол няма нищо. Оттам само събират данъци и такси от ТЕЦ „Бобов дол”, който се намира в нашето село, но от тези пари нищо не се връща при нас”, коментират в Големо село.

01-04-vasil-vasev1

Васил Васев

„Пепелината от ТЕЦ-а ни трови постоянно, непрекъснато. Ние измираме от тия отрови, а приходите отиват в Бобов дол. Тук всичко е забатачено. Лъжат ни, че ще помогнат за разрешаване на проблема с пепелината, че ще оправят улиците, водопроводите, а нищо не се случва”, посочи председателят на инициативния комитет Владимир Владимиров. Той уточни, че в подписката са се разписали 10% от имащите право на глас в селото, като събирането на подписи продължава. „Всичко се прави по закон. 10% от гласоподавателите са се подписали, изискванията са спазени, за да бъде внесено писмото, но голямата подписка ще се събира тепърва”, заяви Владимиров.

01-04-%d0%b5%d0%bb%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0

Елза Величкова

Мнението на кмета на Големо село Васил Васев засега не е търсено. „Чух, че се събира такава подписка, но в кметството официално не е внасяно нищо. Не е искано моето становище. Не знам и дали от управата на Дупница ще са съгласни да се присъединим към тяхната община”, обясни Васев.

Каква е позицията на управата на Бобов дол, попитахме говорителя на общината Валери Радлев. „Кметът Елза Величкова е в отпуск и не е удобно да я притеснявам за становище. В понеделник тя ще бъде на работа и можете да й зададете въпросите. Лично аз не искам да коментирам. Нека юристите да се произнесат, въпросът е правен”, каза Радлев.

Искането е публикувано на сайта на община Бобов дол. На свое заседание на местния парламент ще трябва да бъде разгледано искането за провеждане на референдум в селото с въпрос: “Съгласни ли сте село Големо село да се отдели от община Бобов дол и да се присъедини към община Дупница”. Големо село е едно от най-големите в миньорската община, с 424-ма жители. То е изключително важно за Бобов дол, тъй като голяма част от приходите в общинската хазна са от данъци и такси от ТЕЦ-а.