В дните на отворените врати! Хайде на кисело млекце и трънска баница в Музея на киселото мляко

На 25 и 26 юни местни производители ще представят различни видове краве, овче и козе мляко

Уикенд на отворените врати се организира на 25 и 26 юни в Музея на киселото мляко в трънското село Студен извор, съобщиха организаторите от фондация “Д-р Стамен Григоров”.
Местни производители ще представят различни видове краве, овче и козе кисело мляко, натурални млечни продукти. Фермери, носители на призови отличия от празниците на киселото мляко в Трън, ще предложат на посетителите най-новите си разработки.
Гостите ще имат възможност да оценят и майсторството на едни от най-добрите производители на хляб и хлебни изделия, да се насладят на вкуса на “кисело млекце и трънска баница”, да дегустират планински мед. Посетителите ще се запознаят и с последните постижения на науката в областта на закваските, квасове и смеси за домашно приготовление на хляб и млечни продукти.
Организаторите обещават да представят историята на българското кисело мляко по нов, по-съвременен начин. Подготвена е и анкета, в която домакините очакват препоръки относно предстоящото осъвременяване на музейната експозиция.
Атракции и занимателни игри за деца и възрастни ще допълнят изживяването на празника. Всички заедно ще се опитат да отговорят на въпроса защо киселото мляко е българското име на дълголетието.
Музеят на киселото мляко се намира в село Студен извор – родно място на откривателя на лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров. През 1905 г. българинът намира пръчковидната млечнокисела бактерия. В негова чест тя е наречена по-късно “лактобацилус булгарикус Григоров”. През последните десетилетия фамилията на откривателя отпадна от официалното наименование.
В Музея на киселото мляко посетителите ще видят традиционния за Трънско съд за квасене на мляко – глинена рукатка. В същия съд д-р Стамен Григоров, представяйки откритието си, занесъл българско кисело мляко на Нобеловия лауреат за физиология и медицина проф. Иля Мечников. Впечатлен от качествата на продукта, проф. Мечников установил, че сред избрани от него 36 страни най-много столетници има в България – по четирима на 1000 души. Самият Мечников в последните 16 години от живота си редовно консумирал българско кисело мляко.
Киселото мляко се подквасва най-добре в негледжосани съдове, коментира преди време пред БТА Даниела Антова – уредник на единствения у нас Музей на киселото мляко в трънското село Студен извор. В такъв съд откривателят на “лактобацилус булгарикус” д-р Стамен Григоров представяйки откритието си, занесъл българско кисело мляко на Нобеловия лауреат за физиология и медицина проф. Иля Мечников. В различните области млякото е различно на вкус и цвят в зависимост от това каква храна ядат животните и каква закваска са използвали хората, твърди още Антова.
Музеят е открит на 29 юни 2007 г. Той е общинска собственост, оборудван е от фондация “Д-р Стамен Григоров”. На първия етаж е разположена експозиция , показваща начина на приготвяне и съхранение на кисело мляко и млечни продукти в домашни условия. Сред тях са “бучка” за биене на масло, “рукатка” – глинено гърне с дръжка и др. Изложени са и женски носии от района, предмети от бита, характерни за ХІХ в. Експозицията на втория етаж включва предмети и макети, демонстриращи промишленото производство на киселото мляко.