В Дупница бе приет бюджетът на общината за тази година

Exif_JPEG_420

Последното заседание на ОбС белязано от словесна схватка на бившите коалиционни партньори ОДБ и ГЕРБ

 

В Дупница бе приет бюджетът на общината за тази година. Финансовата рамка е факт след заседание на местния парламент в понеделник, на коетополучи подкрепата на 18 от съветниците. Против бяха 9. Това са Александър Анин, Асен Илиев, Ивайло Петров и Станислав Павлов от БСП, Първан Дангов, Георги Георгиев от ОДБ и Венелин Коларов от ОДБ, Венелин Коларов и Павел Коларски от БДЦ и Георги В. Градевски. Трима гласуваха с „въздържал се“ и това са Костадин Костадинов от ОДБ, Пламен Соколов и Иван Танев от „Глас народен“. Бюджетът е в размер на 51 225 000 лв. Заложените приходи от местни дейности са близо 11 млн. лв., 2,4 млн. от които ще са за капиталови разходи. Приет бе и отчетът за изпълнение на бюджета за миналата година.

И бюджетът, и отчетът бяха гласувани след остри спорове между представители на ОДБ и ГЕРБ.Последното заседание на ОбС бе белязано от словесна схватка на бившите коалиционни партньори, каквато в последните 4 години не е имало.

Председателят Костадин Костадинов отправи критики към кмета Методи Чимев. „Изпълнението на бюджета е едно си баба знае, едно си бае. Едно гласуваме, друго си върви. Стъкмен, нагласен бюджет, такъв, какъвто трябва да изглежда. Не можахме поне малко да увеличим приходите от продажба на материални активи. Не се работи в тази посока и това е стара слабост на този  екип и този Общински съвет“, коментира Костадинов. ОбС шефът посочи, че без да се каже защо, не са изпълнени предложения на групата за изграждане на алея на славата в района на художествените галерии в центъра на града, алея покрай гората между селата Самораново и Бистрица, не е почистено дере в Крайници.

Чуха се упреци, че сесията се използва за предизборно. „Предизборната борба е съревнование, не е битка. Всеки излиза и иска да победи. Начинът, по който го прави, е различен“, коментира кметът Чимев и призова за феърплей, какъвто в политиката липсва.

„Говорите за приходи, а преди 2-3 месеца имаше докладна за продажба на общински имот, която отхвърлихте с неубедителни мотиви. Човек трябва да е праволинеен“, обърна се Методи Чимев към Костадин Костадинов. Той получи упрек, че води в предизборната си битка и от Емил Гущеров от ГЕРБ.

Тъй като имаше опасения, че бюджетът няма да се приеме, председателят на комисията по образование и култура Виолета Инкьова подчерта, че трябва да има финансова рамка. Съветничката от ГЕРБ посочи, че това е важно, тъй като в бюджета са заложени 30 000 лв. дофинансиране на маломерните паралелки.

Костадин Костадинов изброи задълженията и коментира: „Следващият кмет и Общински съвет ще се сблъскат челно с отличното финансово състояние на общината. Ще се говори какво е оставено“. Председателят настоя 250 000 лв. да се дадат на „В и К- Дупница“ и заяви, че кметът Методи Чимев  и зам. -кметът Олга Китанова са виновни за случващото се и в частност за това, че заради запор от „Басейнова дирекция“ 50 % от постъпленията в дружеството отиват в НАП. Костадинов отново обяви, че Олга Китанова е излъгала общинските съветници, че проблемът ще бъде решен. Китанова отново също бе категорична, че общината е направила необходимото по въпроса.

При обсъждането Светозар Тричков изказа мнението си, че бюджетът е формален и предизборен, тъй като се приема 3 месеца преди края на годината, когато вече трябва да се готви нов бюджет. Съветникътот „Народен съюз“ обяви, че групата ще подкрепи докладната, но само за да не се създават пречки на сегашното и ръководство на общината след изборите. „Това са предизборни дебати, които няма да доведат до нищо“, коментира Тричков.

Напрежението ескалира заради повишение на тона. След вземане на думата от място председателят наказа Георги Наумов от ГЕРБ и го отстрани от залата. По-късно съветникът получи разрешение да се върне, тъй като това все пак е последното за мандата заседание.

Юлияна КОЛЧАКОВА