Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниВ Ерусалим става страшно! Кръв обля площадите, сблъсъците се ожесточават, напрежението ескалира

В Ерусалим става страшно! Кръв обля площадите, сблъсъците се ожесточават, напрежението ескалира

 

Напрежението в Ерусалим ескалира и прерасна в яростни физически сблъсъци между израелската полиция и протестиращите, предават световните осведомителни агенции. Група демонстранти успели да блокират улица в близост до Стария град, но конна полиция се намесила и ги разпръснала. Протестиращите обаче продължават с натиска, из въздуха прехвърчат бутилки към командосите. Огромна тълпа се опитва да си пробие път до Портата Дамаск.

В суматохата много активисти са пострадали и отведени със Спешна помощ в лечебни заведения. Междувременно допълнителни полицейски екипи са пристигнали на местата, където има сражения и сблъсъци, притичайки се на помощ към силоваците.

Огромна тълпа от мюсюлмани в момента е до Портата Дамаск, намираща се на площада, където обикновено се провеждат протестни демонстрации.

Стълкновенията са започнали и в градове, намиращи се на Западния бряг, в близост до Хеброн и Калкиля.

„Притекохме се на помощ на около 40 души, които са пострадали от изпуснатия сълзотворен газ в района на град Наблуса”, разказват представители на палестинския „Червен полумесец Ира Ал-Фукаха”.

Местните власти пък завишават цифрата, съобщавайки, че ранените са повече от 50, а 16 от тях са хоспитализирани в резултат на кървавите сблъсъци.

Живущите в столицата на Йордания – Аман са започнали шествие в центъра на града в знак на протест срещу решението на САЩ.

RELATED ARTICLES

Most Popular