В Италия гласуваха за нов парламент. До предсрочните избори се стигна след голяма политическа криза в широката управляваща коалиция на премиера Марио Драги, който подаде оставка през юли. По принцип следващите редовни избори трябваше да са догодина, отбелязва АНСА.

Гласуваше се за двете камари на парламента – Камарата на депутатите и Сената. Вотът протича по смесена избирателна система, съгласно закон, влязъл в сила през 2018 г. Това означава, че 61 процента от местата в Камарата на депутатите и в Сената се разпределят по пропорционалната система (тоест 245 места в Камарата и 122 в Сената), а 37 процента – по мажоритарната система с гласуване на един тур (тоест 147 места в Камарата на депутатите и 74 места в Сената ). Два процента от местата в двете камари (тоест 8 места в Камарата на депутатите и 4 места в Сената) зависят от италианските граждани, живеещи в чужбина. Те гласуваха по пощата по пропорционална система с преференциален вот.

На изборите ще се конкурират три основни предизборни блока, а антисистемното “Движение Пет звезди”. “Движение Пет звезди” на бившия премиер Джузепе Конте получи най-висок резултат на изборите през 2018 г. – около 33 процента.

В дясното пространство коалицията е съставена от трите големи партии – “Форца Италия” на четирикратния премиер Силвио Берлускони, “Италиански братя” на Джорджа Мелони и “Лига” на бившия вътрешен министър Матео Салвини, както и от още една по-малка формация.

В лявото пространство бе формирана коалиция около Демократическата партия на Енрико Лета, премиер в периода 2013-2014 г. В нейния състав влиза и новата партия “Граждански ангажимент” на бившия външен министър Луиджи Ди Майо, който се отцепи от “Движение Пет звезди”. /БТА