В Кавракирово се молят за похитения капитан Любомир Чанев и екипажа на отвлечения кораб “Галакси лидер”

Снимка - БТА

Събина Веселинова: Надявам се на чудо и те да се върнат

 

Капитан на отвлечения в Червено море кораб е 38-годишният Любомир Чанев. Неговите корени са от петричкото село Кавракирово. Мъжът живее със семейството си във Варна.

Родителите на капитан Чанев, които са земеделски производители, и сестра му, от години живеят в благоевградския квартал “Струмско”. Към момента те отказват да говорят за случая, съобщи БНР.

39-годишният Данаил Веселинов от Горна Оряховица е вторият българин, отвлечен в неделя с кораба “Галакси лидер” в Червено море. Информацията потвърди съпругата на старши помощник-капитана Събина Веселинова. За последно тя е говорила с мъжа си в събота, нямало е проблеми.

Екипажът е бил на плаване с автомобиловоза от около месец и половина. Никой не ни е търсил с искане за откуп или да ни предаде съобщение от съпруга ми, съобщи пред БНР Събина Веселинова.

Според нея отвличането на кораба в неделя е станало внезапно, но не изключи и да са намесени политически причини, свързани с войната в Близкия изток.

„Искам да призова всички хора да се помолят за отвлечените моряци. Това е единственото, което искам! Надявам се на чудо и те да се върнат“, каза съпругата на отвлечения мъж от Горна Оряховица. Тя разказва още, че са ѝ се обадили по телефона в неделя вечерта от офиса на гръцката компания, която менажира екипажите. Съобщили ѝ, че корабът, на който съпругът ѝ плава от месец и половина, е отвлечен и няма новини за екипажа.

„Последно той беше активен в събота, ние се чуваме постоянно. В неделя на обед, около 13 ч., е бил на линия и явно след това са ги нападнали“, разказва жената.

„В тази фирма е от 13 г. и никога не е имал притеснения, всичко е било винаги наред. С капитана много пъти са плавали заедно, разбират се много добре“, обясни тя. Похитеният моряк е завършил Военно-морското училище, бивш военен е.

„Сигурно са им взели телефони, компютри и едва ли ще могат да се свържат, ако не им позволят“, разсъждава тя.

Жената се надява на чудо и нищо да не им се случи. „Лош късмет. Шокът е толкова голям, надявам се да го чуя и да го видя. Казаха ни, че трябва да имаме търпение, защото разрешаването на тази заложническа криза може да отнеме и 3-4  месеца”, каза съпругата.

Според нея, Япония, която е оператор на кораба, е започнала сериозни преговори и има надежда екипажът да бъде пуснат. Плавателният съд е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци Ейбрахам „Рами“ Унгар.

И двамата похитени български моряци са много опитни

“И двамата българи на борда са изключително опитни. Капитанът е със 17-годишен стаж на море, от които 8 като капитан далечно плаване. Старши помощник-капитанът 11 години, от които 8 години на позицията старши помощник-капитан. Изключително опитни, наши много добри и доверени кадри. Искам да се обърна към семействата на двамата наши колеги, да се държат, да им вдъхна кураж да вярват и всички се надяваме, убедени сме, че случаят ще има положителна развръзка и се надяваме това да бъде час по-скоро”, каза к.д.п. Золтан Сулай, управител на менингова компания във Варна.

(МВнР) е в контакт със семействата

Министерството на външните работи (МВнР) е в контакт със семействата на двамата български граждани – част от екипажа на кораба Galaxy Leader, който беше отвлечен вчера в Червено море край Йемен. Това съобщи пресцентърът на ведомството.

МВнР работи по изясняването на всички обстоятелства по случая в тясна координация с българските дипломатически представителства в региона и с партньорски институции.

Българските власти са се свързали с роднините на моряците, които са на борда на кораба Galaxy Leader, каза по-рано днес пред журналисти главният секретар на МВР Живко Коцев. Той потвърди, че българите са капитанът на кораба и първият помощник-капитан.

Собствениците на отвлечения кораб: Той е в Йемен, връзките с него са изгубени

Собственикът на похитения товарен кораб “Галакси лийдър”, на борда на който има и двама български граждани, заяви, че в плавателния съд незаконно вчера, на 19 ноември, се е качил военен персонал, пристигнал с хеликоптер. Корабът сега се намира в пристанището Ходейда в Йемен, допълни собственикът  – регистрираната на остров Ман компания “Галакси маритайм”, предаде Ройтерс.

“Пленяването на “Галакси лийдър”  е голямо нарушение на свободата на движение по море”, допълни компанията-собственикът на кораба в изявление. В него се казва, че поради опасения, свързани с плавателния съд, компанията повече няма да коментира геополитическата ситуация, предаде БТА.

Компанията-собственик заяви още, че всички комуникации с кораба са изгубени.

По-рано днес подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси разпространиха видео, в което се вижда как въоръжени мъже, спуснати от хеликоптер, пленяват товарен кораб в южната част на Червено море.