Wednesday, July 24, 2024
HomeРегионКюстендилВ Кюстендил говорят жертвите на измама в социалните мрежи

В Кюстендил говорят жертвите на измама в социалните мрежи

Част от хората, станали жертва на измамници в социалните мрежи, се събраха в понеделник сутринта в центъра на Кюстендил. Потърпевшите разказаха как са били измамени и с колко пари е олекнал джобът им. Първоначално измамниците успяват да получат достъп до профилите на жертвите в социалните мрежи, след което те изпращат на приятелите им съобщения, в които ги молят по най-бързия начин да отидат до офис за парични преводи и да преведат определена сума пари, давайки им и съответния код. Предлогът е, че измамникът няма време лично да отиде и да направи този превод.
Жертвата се съгласява, отива и по дадения код прави паричния превод. По-късно се разбира, че парите са изпратени към онлайн платформа за залагания.
“Бях на работа и мислех, че пиша с моята приятелка. Много малко време писахме. Измамникът ми написа, че иска да направи изненада на близките си, ако мога да отида до офиса за парични преводи и да преведа пари. Аз казах, че мога да отида след 16.30 часа, защото съм на работа. Отидох, но не позвъних на моята приятелка за което и съжалявам. Преведох парите“, разказа една от потърпевшите жени. Преведената сума е в размер на 230 лева.
Потърпевшите призоваха хората да не се доверяват на това, което се пише. Ако имат възможност, да се обадят по телефона на този, с когото се пише. Да бъдат сигурни за човека. Хората споделиха, че са имали и сериозни трудности при опити да блокират хакнатите профили. Подадени са и жалби към прокуратурата.

“Кражбата на профили става при предварително набелязване на хората. Те имат вече техните телефонни номера. След това към тях се изпраща един код, който се ползва за зануляване на профилите им в социалните мрежи. След това се затваря достъпът до профилите и се започва ползването им за манипулации“, разказаха хората./Focus

https://viaranews.com/%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%bc%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%b8-%d0%ba%d1%8e%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%bb-%d0%b8%d0%b7%d0%bc/

RELATED ARTICLES

Most Popular