Павилионите на центъра остават до Нова година, общината ще съдейства при процедурите с ЧЕЗ и ВиК

Броени дни остават на наемателите на търговски обекти на площада в Горна махала в Дупница, известен като Цигането, да освободят терена на новия собственик. След като до 29 октомври, когато бе крайният срок за премахване, обектите останаха, в сряда комисия от общината и „Общински пазари” е предупредила търговците, че до 10 дни трябва да се изнесат. 8-те обекта, изградени преди повече от 20 г., сред които няколко кафенета, шивашко ателие и пицария, както и по-късно разположеният магазин за промишлени стоки, трябва да бъдат демонтирани. При неизпълнение на заповедта ще се пристъпи към принудително премахване.
„Новият собственик трябва да влезе във владение и иска теренът да е чист. Ние сме дали толеранс от 10-ина дни на хората да се организират и да демонтират обектите. Срещнахме се с всички, разговаряхме. Някои са благоразположени, други се инатят. В момента се обмисля какви ще бъдат стъпките, ако се стигне до принудително премахване. Единият от вариантите е общината да премахне обектите и след това да се обърне към съда за възстановяване на разходите”, съобщиха от общинската администрация.
„Във връзка с възможното принудително премахване на преместваеми обекти на т.нар. Цигането комисия е извършила вчера проверка и подготвя протокол за последващи действия”, каза пиарът на общината в отговор на въпроси на „Вяра”.
Както писахме, имотът от 2150 кв.м площ бе купен от фирма на бившия президент на ФК „Марек” Стефан Милушев. Намеренията са там да се изгради магазин за бяла и черна техника от веригата „Зора”.
В четвъртък, ден след предупреждението на комисията, обектите работеха.

Собствениците им продължават да търсят алтернатива. Някои не скриват недоволството си, че след толкова години, в които са плащали наеми, общината не им е дала възможност да купят земята под обектите си и сега остават без работа. „Това е пример как средният бизнес в България се убива”, коментира една от собственичките на фирма, която държи обект на Цигането. Част от стопанисващите търговски обекти заявяват, че ще заведат дела в съда. Претендират за обезщетения, тъй като от общината не са ги уведомили, че имат намерение да продават терена, и те са вложили хиляди левове в ремонти на помещенията. Смятат, че е трябвало имотът да се предложи първо на тях. Категорични са, че ще разходват немалко средства по демонтажа на обектите си. Изтъкват, че над 20 души остават без работа, докато закупилата терена фирма обещава да разкрие 11 работни места. Мненията в квартала са разнопосочни. Ромите, които от години ползват площада за сватби и шумни веселби, са категорични, че трябва да продължат да ползват Цигането. На другия полюс е позицията на по-голямата част от живеещите в квартала, които искат мястото да бъде благоустроено и цивилизовано.

В четвъртък на обяд се проведе среща между собствениците на павилиони в централната градска част на Дупница и кмета инж. Методи Чимев. „В момента се изготвят новите схеми за преместваемите обекти в града. Те ще бъдат готови и след Нова година ще се пристъпи към тяхното отстраняване”, съобщи градоначалникът. Дотогава търговците ще останат и ще продължат да работят. „Общината поема ангажимент да окаже съдействие на собствениците на преместваеми обекти, които спечелят търгове за петна да получат по-бързо нови партиди за ток и вода, за да получат необходимите разрешителни за упражняване на своята търговска дейност”, уточни Методи Чимев.

Юлияна КОЛЧАКОВА

2 КОМЕНТАРИ

Comments are closed.