В отговор на Великобритания: Русия разполага тактически ядрени оръжия в Беларус

Според Владимир Путин така страната му не нарушава никакви международни договор

Москва и Минск са се договорили да бъде разположено тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. Това съобщи руският президент Владимир Путин в ТВ интервю за журналиста Павел Зарубин от канала “Россия 24”.

Държавният глава уточни, че строителството на хранилището ще бъде приключено до 1 юли. Според Путин разполагането на такъв тип оръжие няма да наруши задълженията по руско-американския договор СТАРТ за ограничаване на стратегическите оръжия.

По думите му поводът за тази стъпка е заявеното намерение на Великобритания да достави в Украйна боеприпаси с обеднен уран. Освен това Путин добави, че Беларус “отдавна иска да разположи руски ядрени оръжия на своя територия”.

Във вторник британският зам.-министър на отбраната Анабел Голди заяви, че освен танковете Challenger 2 Лондон ще прехвърли на въоръжените сили на Украйна боеприпаси, включително бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. Путин днес предупреди, че Русия ще отговори на подобни доставки по съответния начин.

“Русия има с какво да отговори на евентуалното използване на боеприпаси с обеднен уран от Украйна”, заяви Путин пред “Россия 24”.

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че не вижда признаци, че Русия се готви да използва своите атомни оръжия. Така Пентагонът отговори на изявленията на президента Владимир Путин за намерението му да разположи тактически ядрени заряди в Беларус. “Ще продължим да наблюдаваме ситуацията”, се казва в изявление на Министерството на отбраната на САЩ./СЕГА