• Ергените и неомъжените дами в Митиново вече са над 50, кметът Венцислав Георгиев готов да кумува

1000 лева обеща кметът на петричкото село Митиново на този, който се ожени до 8 март. Наградата Венцислав Георгиев обявил в Деня на влюбените, когато решил, че на селото му трябва сватба, тъй като там от години не е сключван брак.
Сега кметът се надява с паричната награда да се излъже поне една двойка и в центъра на селото да се извие кръшно сватбено хоро. За да се вземат парите, единият от младоженците трябва да е жител на Митиново.
От години насам никой в петричкото село Митиново не остри уши, щом чуе за сватба. На младите хич не им е до женитби и затова ергените и неомъжените дами в селото вече са над 50.
Това направило неприятно впечатление на кмета Венцислав Георгиев и в голямото си желание в някой от кварталите да се чуят зурните и тъпанът, той решил да насърчи сключването на брак.
„И затова обявих така един солиден бонус, който да се опита да ги стимулира по този начин – бонусът е 1000 лева, горе-долу над една моя заплата. Мисля, че мога да си го позволя и това ме накара”, споделя Георгиев.
Местните младежи обаче засега не искат и да чуят за Менделсон. От време на време само подпитват кмета дали наистина ще си спази обещанието, ако някой ерген изглади панталона и сложи костюма.
„Наистина питат момчетата дали не се шегувам. Но заявявам категорично още веднъж, че това е истина. Дори ако някой реши, и кум мога да му стана, но само да има желание”, казва още кметът.
Той е решил да отпусне 1100 лева за момците, които успеят да доведат жена от друго село, защото това според него ще допринесе за развитието на Митиново. „Бонусът е да могат да доведат един вид домозет, тук да дойдат да живеят, да може селото да се развива, да нараства броят на жителите”, обясни Георгиев.
В селото всички чакат да видят дали до 8 март някой ще мине под венчило и ще си спечели пари, поне за един меден месец.
„Днешната младеж не иска да се грижи за друг човек, наблюдавам го. Аз съм от едно поколение, което от по-подрастващите, по-невъзрастно, но при нас беше съвсем различно, днешните не искат да имат ангажименти към половинки, да се грижат за друг”, смята Георгиев.
Той упорито си чака кандидати за обещаната премия. Като все пак се надява да няма финален наплив от младоженци. „Затова съм дал срок. Мисля, че времето няма да позволи 50, защото ще се опъна и аз, няма да издържа и аз на 50, така че затова съм дал срок до 8 март”, обясни кметът.
В Митиново нямат ритуална зала. Поп обаче може да се викне и церемония в селото казват, че бързо могат да организират. Стига да се намерят двама луди и стотина гладни./NOVA