В рамките на 7 минути: Две земетресения край Симитли

Две земетресения бяха регистрирани на територията на Благоевградска област в рамките на 7 минути в четвъртък, показва справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.
Първият трус бе регистриран в 13.30 часа, като той е бил с магнитуд 3.3 по Рихтер. Епицентърът е на около 5 км. западно от град Симитли.

Второто земетресение бе усетено в 13.37 часа. То също е с епицентър в района на Симитли и е с магнитуд 3.1 по Рихтер.
И двете земетресения бяха усетени на територията на Благоевград, както и в община Кресна.
Хората в региона са изключително изплашени, тъй като в рамките на месец земята се е активизирала 4 пъти на едно и също място, като силата на ударите се увеличава.

Миналия месец в същата зона бяха зачени два труса.

Припомняме, че през септември непрекъснати земетресения в района стресираха жителите на Благоевград и Симитли. Това е най-сеизмично активният район у нас.

Началото на продължителната серия от земетресения миналата седмица бе на 4 септември в 5,08 ч, когато трусът бе от 2,8-а степен по скалата на Рихтер с дълбочина 14 км. Заради ранния час и малката сила никой не разбра, че земята се люлее. За седем дни последваха още над 60 труса. Голяма част от тях обаче не са усетени, защото са много слаби.