Руският фонд за преки инвестиции и турската фармацевтична компания Turk Ilac ve Serum Sanayi подписаха договор за доставката на 10 милиона дози от руската ваксина „Спутник лайт“ в Турция. Това съобщиха днес за ТАСС от турската компания.
Руският фонд за преки инвестиции избра Turk Ilac ve Serum Sanayi за оторизиран партньор за доставка и дистрибуция на ваксината „Спутник лайт“ в Турция. Сключеното споразумение предвижда в началото да бъдат доставени 10 милиона дози ваксина, каза представителят на турската фармацевтична компания.
Досега „Спутник лайт“ не е получила лиценз за употреба в Турция. Министерството на здравеопазването на Турция не е направило коментар по въпроса.
На 28 април 2021 г. турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че страната е подписала договор за доставката на ваксината „Спутник V”. На 14 юни в страната бе доставена първата партида с ваксини „Спутник V”.
До момента към 85 процента от населението Турция на възраст над 18 години е ваксинирано с две дози ваксина, а 93 процента са имунизирани с първа доза ваксина. Общо 26,4 милиона души са с поставена трета доза ваксина./БТА