„Галъп“: 50 на сто от българите одобряват ваксинационните паспорти

Българите все още са разделени по отношение на идеята за т.нар. „ваксинационни паспорти“. Това показват данните от проучване на „Галъп Интернешънъл“ съвместно с туристическата индустрия, проведено в периода 18-24 март сред хиляда пълнолетни българи.

Според проучването половината от анкетираните са по-скоро съгласни с въвеждането им. 43 на сто обаче са против наричаните още „зелени сертификати“, които Европейският съюз обмисля с цел възстановяване на свободното пътуване и туризма.

От „Галъп“ изчисляват и че заради коронавируса 25 процента от българите са отложили пътуване или почивка в страната, планирани за изминалите 12 месеца.

22 на сто от запитаните са отложили дори повече от една екскурзия в чужбина, докато само една трета от тях – пътешествие у нас.

Причината – страната ни бива възприемана като по-безопасна дестинация. Затова и 29 на сто от анкетираните споделят, че заради Covid-19 са я преоткрили като „добро място за туризъм“.

От изследването става ясно и че общо 1,5 милиона българи планират море през лятото, а други близо половин милион – планина.

Като алтернатива над 300 000 предпочитат СПА туризма, а около 200 хиляди – екскурзии сред природни и културни забележителности.

Засилва се и интересът към места за почивка с по-малко хора, отчитат социолозите. 63 процента от анкетираните твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. А 73 на сто – че предпочитат пътуване за почивка само с кола.