Monday, July 22, 2024
HomeНовиниГеолози предсказаха катастрофално земетресение в Калифорния

Геолози предсказаха катастрофално земетресение в Калифорния

santa-barbaraИзглед на Санта Барбара, град с 88 000 жители от Международната космическа станция. Снимка: NASA

Геоложкият разлом под Санта Барбара в южната част на американския щат Калифорния, може да предизвика разрушително земетресение с магнитуд 8 и цунами. Това е новоео заключение на учените на базата на компютърни симулации, пише Gizmodo.

Статия за прогнозата е публикувана в списание Geophysical Research Letters.

На дължина повече от 100 километра, на запад от едноименния град, се простира разломът Вентура (Ventura-Pitas Point Fault). Той минава под Санта Барбара и част от него е под Тихи океан.

До преди 20-30 години геолозите го смятаха за неактивен, но новите данни показват, че може да предизвика разрушително земетресение с магнитуд 8, а дори и цунами. Основният фактор е неговата структура, която е назъбена по-близо до повърхността, отколкото предишни оценки.

До този момент мненията на учените се разминават относно точното местонахождение и формата на разлома, което води до две конкуриращи се теории за неговата геометрия и разрушителен потенциал.

Единият модел предполага, че разломът е гладък и рязко потъва на дълбочина до 21 км, другият модел предлага геометрия с гладка хоризонтална секция между два наклонени участъцка, подобно на стълбище.

Преди да да определят точната форма на разлома, изследователи от Университета на Калифорния, Ривърсайд, правят компютърна симулация като се вземат предвид информацията за тектоничните плочи и локалната сеизмична активност.

santa-barbara-2

Изследователите представят подземната кора като 3D пространство, което им позволява да визуализират всички слаби места в района на разлома. При симулациите обемът се притиска с такива параметри на силата и посоката, които отразяват начина, по който самият район се притиска от тектониката на плочите. След въвеждане на реалните сеизмични данни в модела и чрез сравняване на техните симулации с GPS данните, изследователите установяват, че разломът има подобна на стълбище структура. Това е добра новина за науката, но не толкова добра за хората, които живеят и работят над разлома. Това означава, че едно потенциално земетресение може да доведе до огромни разрушения, пише Gizmodo.

RELATED ARTICLES

Most Popular