ГЕРБ иска комисия да провери дали Радев е предопределил избора на “Грипените”

 

ГЕРБ иска специална комисия да разследва как е направен изборът за купуване на изтребител, тъй като според партията вече има достатъчно съмнения, че президентът Румен Радев е предопределил избора на на шведските изтребители “Грипен”.

Това обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

По думите му съмненията на партията са на базата на информация от открити източници, според които Радев е защитил избора на “Грипените”, преди да е взето окончателното решение.

“Искаме да проверим с парламентарните механизми как се стигна до този извод, до това решение и дали действително има постъпила информация, която не е отработена и е дисквалифицирала един от участниците служебно”, посочи Цветанов, цитиран от “Фокус”. Той подчерта, че трябва да се покаже истината, за да се гарантира прозрачността. “В никакъв случай няма да допуснем да има заиграване с националните интереси и със сигурността на страната”, коментира Цветанов.

Целта на комисията ще бъде да разбере дали има оказан натиск и защо се е бързало с решението, защо е декласиран един от участниците.

Всички парламентарни групи трябва да са наясно за какво ще се харчат парите и по какъв начин се е стигнало до това решение, посочи и председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов. Мнение, че изборът на шведските изтребители “Грипен” е предопределен изрази и премиерът Бойко Борисов преди дни.