Monday, July 15, 2024
HomeНовиниБългарияГЕРБ-СДС кани всички партийни лидери на разговори в понеделник

ГЕРБ-СДС кани всички партийни лидери на разговори в понеделник

Борисов няма да се кандидатира за премиер, предлага експертно правителство, но под условие

Експертен кабинет с доминацията на ГЕРБ-СДС предлагат от формацията на останалите политически сили в 50-тото Народно събрание. От ГЕРБ-СДС държат на постовете министър-председател, министър на външните работи и министър на отбраната.
“Единственият шанс да има правителство, е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет, доминиран по важните министерства от ГЕРБ – премиер, външен министър, отбрана – това дават резултатите от изборите и ако може с отговорните политици да се намери диалог и да намерим експерти в първия мандат – единственият възможен, да се състави правителство. Не се ли състави правителство с партията, победила с 10%-11%, с другите мандати няма как да стане. Другият изход е септември на избори./

Според него победата на ГЕРБ във вота е категорична. “Изпреварихме втория с над 11%. Имаме обаче един депутат по-малко. Интересни са ми колегите от малките партии, които бързат да кажат, че трябва да има кабинет, но няма да участват в такъв. Те могат да говорят от името на народа, ГЕРБ обаче не го прави”, подчерта Борисов.
“Съгласихме се на правителство с ПП-ДБ, защото това беше единственият начин да има такова”, отбеляза той.
Той изрази съжаление, че Христо Иванов е подал оставка като лидер на ДБ. Но сподели, че го познава и знае, че “когато види трудност, се отказва, за да му е по-спокойно”.
Относно заявките за “реванш” от страна на ПП-ДБ, Борисов посочи, че такъв би бил нов вот, ако двете коалиции не се разберат. “С ПП-ДБ не можем да направим правителство вече, аритметично не излизат сметките. С БСП няма какво да разговаряме, Нинова каза, че не иска. ДПС са втори, ще говорим с тях. С “Възраждане” може да се говори по парламентарни въпроси и участие в комисии. ИТН преди гласуваше с нас и ПП-ДБ, но сега техният лидер ще прецени как да действа. Отговорността е на всички, затова с всички трябва да има диалог”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

“Не е време за самохвалство и егоцентризъм, нито за противоборство между институциите, а за държавнически решения. По общите национални въпроси трябва да има разбирателство между парламент и правителство. Ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите и дезертиралите – не е време за тях. Светът е във война и пред голяма война, ако политиците не намерят начин да успокоят ситуацията чрез дипломация. Време е за мъдри мъже и жени”, посочи още Борисов.
От своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев подчерта, че победата е важна. “В 174 общини печели ГЕРБ-СДС. Случи се след години опити, след като голяма част от институциите неуспешно опитаха да унищожат нашата партия. Първият е първи, дори да е с 1% разлика. Въпреки опитите да се внуши друго, в това състезание си има ред. Подкрепата за нас се върна във Варна, Видин, Пазарджик, Шумен, Добрич, Русе. Преференциалният вот също е от голямо значение – Рая Назарян има 1000 повече преференции от Лена Бориславова. Георг Георгиев пък има два пъти повече преференции от Кирил Петков в Перник”, заяви той.
ГЕРБ-СДС е първа политическа сила на вота за народни представители и евродепутати. На изборите за НС коалицията печели 24.70% от гласовете, а за ЕП – 23.54%, сочат окончателните резултати на ЦИК при 100% обработени протоколи./НОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular