Герджиков отчете близо 6% ръст на приходите за година

Към 25 април тази година събраните от Националната агенция за приходите (НАП) приходи са с 5,9 процента или с 238,9 млн.лв. повече спрямо година по-рано. Това съобщи служебният премиер Огнян Герджиков на пресконференция в Министерския съвет, на която направи равносметка на работата на служебния кабинет, предаде БТА.

По отношение на работата на Министерството на финансите Герджиков информира, че от януари до 25 април приходите в Агенция “Митници” бележат ръст от 16,1 процента или 385,7 млн.лв. повече спрямо същия период на 2016 година. По думите му значителният ръст се дължи в най-голяма степен на по-високите постъпления от ДДС.

В началото на 2017 г. спрямо данните за 2016 г., намалява броят на общините с финансови затруднения. Те сега са 32 при 36 за 2016 година. Прогресът не е видимо голям, но е стъпка в правилната посока, коментира служебният премиер. Той припомни, че в началото на 2017 г. беше активирана нова услуга за физическите и юридическите лица, която дава възможност за електронно подаване на най-често използваните три декларации по Закона за местните данъци и такси.

Герджиков коментира работата на Министерството на здравеопазването като акцентира върху постигнатото съгласие между БЛС и НЗОК за сключването на Националния рамков договор за 2017 г. С това се сложи край на административно-командния модел, възобнови се диалогът между партньорите, каза Герджиков. Той припомни, че беше подписан договор по проект за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП “Добро управление” на стойност 12 млн.лв. за доизграждане на Националната здравна информационна система. По този начин на практика се въвежда електронното здравеопазване у нас, което смятам да е по-добро от пръстовите отпечатъци, каза служебният премиер. Той обърна внимание и на подписания договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект “Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (2014-2020 г.)

Премиерът Герджиков постави акцент на възстановената връзка на гражданите с МВР по местоживеене в коментара си за работата на министерството. Бяха изпратени над 1,2 милиона писма – до всяка самостоятелна сграда, за връзка с районните полицейски инспектори, информира премиерът. “Преди време бях питан какви са тези обществени поръчки на МВР за канцеларски материали. Ето за това са необходими”, каза Герджиков.