Германия и Франция ще ”изградят Европа наново”

 

Президентът Франция Еманюел Макрон зарази с ентусиазъм за нова Европа и Германия

Френският президент Еманюел Макрон и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер изтъкнаха днес спешната необходимост Европа да бъде “изградена наново”.

Това трябва, според двамата, да стане веднага щом в Берлин встъпи в длъжност ново правителство.

“Ние споделяме дълбокото убеждение, че преустройството е необходимо и спешно, и че следващата година ще е определяща в това отношение”, заяви Макрон след среща с Щайнмайер в Елисейския дворец по случай честванията на годишнината от края на Първата световна война, предадоха Франс прес и БТА.

“Наша обща отговорност е след съставянето на коалиционно правителство да работим за това. Разчитам да извършим тази работа с канцлера Меркел”, подчерта френският президент.

“Всички партньори в коалицията, която е на път да бъде създадена, потвърдиха по време на предизборната кампания движещата роля на френско-германския екип за осъществяването на нов европейски проект”, отбеляза Макрон и изрази надежда, че контурите на този проект ще бъдат очертани в идните месеци.

Германският президент приветства смелата реч на Макрон на 26 септември в Сорбоната, в която той изложи насоки за реформиране на Европа, “в момент на силен скептицизъм”.

“Сигурен съм, че ентусиазмът на речта в Сорбоната ще увлече и бъдещото германско правителство”, заяви Щайнмайер.

След срещата си двамата лидери отпътуваха за Елзас, където следобед ще открият тържествено френско-германския музей близо до връх Хартмансвилеркопф. На това място са се водили едни от най-кървавите сражения през Първата световна война и са убити около 25 000 френски и германски войници.

Откриването на т.нар. “Историал” ще постави началото на честванията за 11 ноември 1918 г. – Деня на примирието, с който се слага край на войната.