САЩ ще изпратят 31 танка Abrams

Танковете Leopard, обещани от Германия да помогнат на Украйна да отблъсне инвазията на Русия, ще пристигнат в “края на март, началото на април”, каза германският министър на отбраната Борис Писториус в четвъртък, цитиран от АФП.

Обучението на украинските войници на германските бойни машини на пехотата Marder ще започне през следващите няколко дни, добави той, „а за украинските войници, които ще се обучават на Leopard, това ще бъде малко по-късно“.

Берлин най-накрая се съгласи да достави мощните германски танкове Leopard в сряда след седмици на силен натиск от страна на Киев и много от неговите европейски съюзници.

Германия ще предостави 14 танка Leopard 2 A6 от своите доставки за Бундесвера, каза канцлерът Олаф Шолц пред германския парламент.

Той също така дава одобрение на други европейски страни да изпратят произведените в Германия танкове от собствените си запаси в Украйна, с цел бързо сглобяване на “два танкови батальона с танкове Leopard 2 за Украйна”.

 

По-късно Съединените щати също казаха, че ще изпратят 31 танка Abrams, едно от най-мощните и сложни оръжия в американската армия.

Въпреки че западните страни вече изпратиха на Украйна всичко – от артилерия до системи за противоракетна отбрана Patriot, танковете дълго време се смятаха за твърде далечна стъпка, рискувайки все по-голяма ответна реакция от Русия./БНР