Гечев: През няколко дни ще се събират цените по всички магазинни мрежи

Стоянов: Започват масирани проверки на търговските вериги, заради новия скок в сцените

 

Служебният кабинет предприема съвместни мерки с БАБХ, НАП и КЗП в борбата с високите цени на храните у нас. Това каза пред Нова тв земеделският министър Явор Гечев. Няколко неща тръгваме да правим, и то много сериозни. Първо, през няколко дни ще се събират цените по всички магазинни мрежи.

Освен това правим организация за сравняване на цените с тези в други държави. Ще търсим вариант това да стане през официален сайт, който да е гаранцията за достоверност на информацията, за да може обществото да разбира за какво става въпрос”, допълни Гечев. По думите му у нас има много сериозна регулация по отношение на качеството на храната, но не и на цените. “При тези цени, ако някой е нарушил качеството, ще бъде тежко санкциониран”, увери министърът. Той подчерта, че и нелоялните търговски практики ще бъдат санкционирани. Явор Гечев коментира вариантите за сваляне на цените. Първият от тях бил държавата да наложи таван. „Това не е най-добрата мярка, защото следват компенсации. Другият вариант е намаляване на ДДС. Да, де, но ние сме в период, в който изобщо нямаме Народно събрание”, каза още ресорният министър.

Започват масирани проверки на търговските вериги, заради отчетени от тях свръх печалби. Това заяви пред бТВ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Относно борбата със спекулата и увеличаващите се цени у нас Никола Стоянов обясни, че правителството работи повече от три месеца по тази тема. Той самият е провел няколко срещи с вериги за хранителни стоки и други участници на този пазар, а след направените анализи служебното правителство вече имало повече доводи за предприемането на мерки. „По веригата много от участниците са се презастраховали и са си вдигнали маржовете в тези по-несигурни времена, заради новия скок в цените. Сега обаче считаме, че компенсациите за електричество за бизнеса са ясни, цените на газа са овладени, цените на горивата спаднаха, отложихме и въвеждането на тол таксите с шест месеца. Има много фактори, които би трябвало да доведат до намаляване на цените, но виждаме, че това не се случва“, каза още Стоянов.

През последните дни има ново покачване на цените и затова служебното правителство е стигнало до извода, че има някакъв проблем и трябва да се намеси, стана ясно още от думите му. Той допълни, че предприети мерки би трябвало да осветлят процеса по увеличаването на цените. „Ще се въведе една електронна платформа чрез която всички институции ще си говорят – Агенция „Митници“, Комисията за стокови борси и тържища, както надявам се и големите хранителни вериги. Идеята е да успеем да се преборим с нелоялните търговски

практики, което би помогнало на лоялните“, обясни още Николов. Относно сравняването на цените у нас и в другите държави, той заяви, че е по-добре да се сравняват печалбите на търговските вериги

няколко години назад във времето и сега. Това показвало дали има спекула или не. /БГНЕС