Гимназисти от Бобов дол спечелиха пътуване до Брюксел с макет на соларни панели

Възпитаници на Професионалната гимназия (популярна като минния техникум) в Бобов дол спечелиха призови места на състезание с разработване на проект за производство на ел. енергия с алтернативен източник, чиито организатори са Джуниър Ачийвмънт – България и WWF България. Десетокласникът Деян Ангелов и Анжело Велинов, който е в 11-и клас, са първи със своя проект „Преход към зелена енергия”. Двете момчета, съвместно с група ученици от училища от Перник, Кюстендил и др. градове от региона, са изработили макет на соларни панели за производство на ел. енергия от „зелен водород”. Александър Димитров от 11-и клас, който също е участвал в групова разработка на проект за производство на ел. енергия с алтернативен източник, е класиран на второ място.
„На 18 и 19 юни т. г. девет ученика от Професионална гимназия, гр. Бобов дол, взеха участие в хакатон на тема „Устойчиво енергийно развитие във въгледобивните райони”, организирано от Джуниър Ачийвмънт и WWF България, в гр. София. Учениците се включиха в отбори с ученици от други училища в региона. Те търсиха енергийни решения за преход към зелената енергия. Нашите възпитаници представиха своите идеи и заеха призовите места в състезанието. Деян Ангелов и Анжело Велинов се класираха на 1-во място със своя проект. А Александър Димитров зае престижното 2-ро място. Всички ученици получиха грамоти за участие и грамоти за призови места. Най-добрите ги очаква вълнуващо пътуване до Брюксел, където ще посетят стратегически обекти за производство на ел. енергия от източници, различни от въглищата” , съобщиха от учебното заведение. Отличените ученици се обучават по професията „Ел. техник”, специалност „Електроенергетика”. Ръководители на гимназистите, участвали в проекта, са Мария Христова и Райко Паскалев, а съдействие на училището оказала община Бобов дол. През м. юли класираните на водещите места средношколци от Бобов дол ще участват в регионално състезание по темата за прехода към зелена енергия,
Стана ясно още, че утре Професионалната гимназия организира панорама на професиите. Инициативата ще бъде в центъра на Бобов дол и цели да информира кандидат-гимназистите с предстоящия прием в учебното заведение. За 2022/2023 учебна година. Професионалната гимназия ще приеме 26 ученика, които ще се обучават по професия „Ел. техник”, специалност „Ел. машини и апарати”. Специалността е защитена от държавата, фигурира в списъка на Министерството на образованието и науката с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. В тази връзка учениците, които ще бъдат приети и имат успех минимум добър 4, получават стипендия.

Юлияна КОЛЧАКОВА