Голям брой участници и зрители събра международният крос „Кюстендил“

Международният крос “Кюстендил” стартира тази събота с куп емоции и усмивки. За спечелилите имаше финансови награди, купи и медали.

Организатори на спортната изява бяха Цветелина Кирилова – народен рекордьор на 1000 м. в зала и полуфиналистка на 400 метра с трудности на олимпийски игри и международно състезание, и общината в Кюстендил.

Тази година записалите се за участие бяха над 300. Състезателите бягаха около най-красивите и основни здания в града – сградата на Община Кюстендил, на Областната администрация, ХГ “Владимир Димитров-Майстора”, читалище “Братство”, с цел да опознаят хубостите на Кюстендил.

В общият старт с дължина 1 километър взеха участие деца, възрастни, хора с разнообразни специалности – всички искащи да се включат в спортната страст.

Освен в късата отдалеченост, състезатели се включиха и в друга -10-километрова. Цвети Кирилова пък обясни и защо са избрали 1000-метровата дистанция да бъде част от състезанието. Тя уточни, че това е най-дългия спринт в леката атлетика и е удачна дисциплина за всички възрастови групи. С нея се развиват три много важни качества: скорост, дължина и издръжливост. Освен това, Цвети е и рекордьорка на България именно на 1000м, което прави дисциплината още по-знакова за нея!

Сред специалните гости на спортното мероприятие бе Ерика Зафирова – част от отбора на “Златните момичета” на България по художествена гимнастика.