Гора на АМ „Струма“! От Перник до Благоевград – над 60 увредени участъци и стърчащи мантинели

От Института за пътна безопасност настояват при всяко тежко ПТП окръжните прокуратури да назначават експертиза на пътя

Експерти на Института за пътна безопасност констатираха, че по АМ „Струма“ от гр. Перник до гр. Благоевград има повече от 60 участъка с увредени и опасно стърчащи мантинели. Липсата на поддръжка е до такава степен, че на определени места изкривените мантинели са обгърнати от гъста растителност, която не е почиствана от месеци. Констатирани са множество опасни неравности по магистралата, които представляват непосредствена опасност за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия, съобщават от ИПБ и допълват: Най-голямото безумие е, че по магистралата е израснала гъста гора, която заема почти 12 километра по трасето. Наклонени знаци и лоша маркировка са допълващи белези, доказващи липсата на дори елементарно поддържане на АМ „Струма“. Въпреки уверенията на Гроздан Караджов, че поддръжката е осигурена до края на месец септември е видно, че използването на АМ „Струма“ е с висок риск за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия.

До този момент са разплатени десетки милиони лева за поддръжката на магистралите в България. Това означава, че са налице сериозни злоупотреби от страна на АПИ. Отговорността се носи от досегашният председател на Агенция „Пътна инфраструктура“ Тодор Василев. Той носи и пряка отговорност за изготвяне на заданията, по които пътноподдържащите фирми извършват поддръжката на републиканската пътна мрежа и носи пълната отговорност за извършване на контрола за състоянието на същата.

Проверки и на останалите автомагистрали показват подобни проблеми, това ни дава основание да се обърнем и към главния прокурор Иван Гешев да разпореди на окръжните прокуратури при всяко тежко ПТП да се назначава експертиза, която да изследва състоянието на пътя, а длъжностните лица да носят наказателна отговорност. Според нас председателят на АПИ Тодор Василев няма право да заема такива отговорни длъжности, тъй като с безотговорното си поведение води до повишаване броя на жертвите по пътищата на България.
Няколко часа след призива на Института по пътна безопасност за освобождаването на Тодор Василев, новият министър на регионалното развитие и благоустройство арх. Иван Шишков съобщи, че Василев и Асен Ненчев – член на Управителния съвет, са освободени.