Wednesday, June 12, 2024
HomeРегионГоце ДелчевГоце Делчев се вдига на бунт за отваряне на КПП "Илинден"

Гоце Делчев се вдига на бунт за отваряне на КПП “Илинден”

Организиран протест за отваряне на КПП “Илинден” ще се състои в град Гоце Делчев на 23 юни. От 18,00 часа жители на региона и представители на бизнеса ще протестират срещу продължителното затваряне на граничния пункт, което води до сериозни затруднения при пътуването на хора и осъществяването на различни дейности. Липсата на отговор от страна на гръцката държава кога ще бъде отворен пунктът за движение на леки автомобили и автобуси също води до сериозно недоволство.  Протестът ще се проведе при кръговото кръстовище до митницата в град Гоце Делчев.

Припомняме, в края на миналата седмица се проведе работна среща между представители на регион Източна Македония и Тракия и Областна администрация-Благоевград, по повод отварянето на Гранично контролно-пропускателен пункт „Илинден-Ексохи” за преминаване на леки автомобили и пътници.
Областният управител на Драма Георгиос Пападопулос, който бе домакин на срещата, обясни тогава, че желанието на всички заинтересовани страни е ГКПП „Илинден-Ексохи” да бъде отворен, като за него се приложат всички санитарни изисквания, които важат за останалите пунктове между България и Гърция, които в момента са отворени. „Много е важно това, че на 11 юли ще бъдат проведени парламентарни избори в България и в Северна Гърция ще бъдат разкрити 11 изборни секции. Това само по себе си добре показва голямата численост на българските граждани, които се намират в момента и през целия летен сезон на територията на Гърция“, каза още Пападопулос.
Областният управител на Благоевград Николай Шушков обясни, че проблемът е изключително важен и касае населението и от двете страни на границата. Шушков допълни, че затваряне на пункта е донесло щети на бизнеса и туризма и от двете страни на границата, затова е необходимо бързото решаване на въпроса.

RELATED ARTICLES

Most Popular