Туристите с предупреждения за екстремните температури

Екстремни горещини до 44 градуса по Целзий и силна влажност в Гърция наложи пускането на работниците в отпуск. Туристите са предупредени за риска от продължително стоене на слънце.

Интензивно е движението по пътищата на много места в страната, като гърците и туристите от чужбина търсят спасение на плажа от високите температури. От днес се влиза безплатно за няколко дни на организираните плажове поради високите температури. Засилено е полицейското присъствие и контрол. В страната влизат хиляди туристи през сухопътните граници, предава БНР.

Гражданска защита информира с извънредни емисии по медиите за спазване на предпазни мерки срещу жегите. Голяма част от фирмите с дейност на открито освободиха работниците днес и в понеделник, защото не могат да осигурят необходимите предпазни условия на работното място. Глоби и затваряне на фирми налагат проверяващи екипи на министерството на труда. Опозицията поиска понеделник да бъде неприсъствен ден.

Информират туристите да са предпазливи и на плажа, като не се излагат на слънце в обедните часове. Високите температури са опасни за деца и възрастни, предупреждават лекарите.

Ограничава се движението на товарни автомобили в часовете на деня с високи температури. Да се избягва пътуване през деня препоръчва пътна полиция.

С риск от пожари е голяма част от Гърция. Под пълна забрана е паленето на огън.

Въпреки протестите цената на бензина остава висока. Литър безоловен бензин в Северна Гърция струва 1 евро и 60 евроцента, а на островите надхвърли 2 евро. Полицията следи с дронове за нарушения на водачите и налага високи глоби.

Все още няма въведени извънредни мерки срещу разпространението на коронавируса. Маската навън не е задължителна, но в заведенията се допускат определен брой клиенти.