Агенти на ДАНС са влезли в Комисията за енергийно и водно регулиране малко след 10,00 часа тази сутрин. От регулатора отказаха да правят изявления. Обясниха, че оказват съдействие на проверяващите, като предоставят всички документи и са осигурили пълен достъп до компютърната система на комисията.

От ДАНС не са им казали какво точно проверяват.

Според източници на “По света и у нас” ДАНС извършва проверка по няколко направления. Едното е за цената на електроенергията на свободния пазар, второто е за контрола по изпълнението на инвестиционните програми на ВиК дружествата, а третото е за заявленията за определяне на цената на топлинната енергия през последната година.

От ДАНС потвърдиха за БНТ, че правят проверка в Комисията за енергийно и водно регулиране и Българския енергиен холдинг. Според наши източници в БЕХ се проверяват и поредица от сделки и договори, включително и такива за изграждане на газопреносна инфраструктура.

Агенти на ДАНС са влезли и в Българската независима енергийна борса. От там изискват документи за борсовите сделки с електроенергия на свободния пазар през последните близо 9 месеца.

Вече са иззети документи от Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор и Българския енергиен холдинг.

Според източници на “По света и у нас” ДАНС проверява и данни за спекулативно изкупуване на електроенергия на свободния пазар, което е довело до дефицит и рязък скок на цените. /БНТ