Дариха 4 дрона с термокамери на Планинската спасителна служба

Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст (БЧК) получи четири специализирани високотехнологични дрона с термокамери за издирване и спасяване на пострадали в планината, дарението е на стойност 50 хил.лв., съобщиха от пресцентъра на БЧК.

Четирите модерни устройства ще покрият територията на основните и най-натоварени планински масиви у нас, които са предпочитани за туризъм, включително Централен Балкан-Юг, Рила, Пирин, Славянка и Беласица, посочват от БЧК.

Благодарение на тази специализирана техника, екипите на ПСС ще могат по-бързо и лесно да локализират пострадали в труднодостъпни терени и при лоши метеорологични условия, както и да са по-ефективни при тежки спасителни операции на територията на страната.

“Само през изминалата 2022 г. ПСС при БЧК е оказала помощ на над 2500 пострадали и е провела близо 170 спасителни акции във високата планина. Нашата дейност е свързана с работа при повишен риск и в трудни метеорологични условия. С тези дронове, от една страна, ще можем да бъдем по-бързи в откриването на пострадалите в планината и да им окажем навременна и адекватна помощ, а от друга страна ще имаме възможност да щадим силите и здравето на самите планински спасители, като ги излагаме на по-малки рискове, доколкото е възможно”, заяви Емил Нешев, директор на ПСС, цитиран от БТА.

През 2021 г. компанията, която дари дроновете, осигури за ПСС първите четири детектора за откриване на хора, затрупани от лавини. В момента те се ползват в Банско, Рилски езера, Витоша и Боровец. Фирмата разработва и специален наръчник за безопасност в планината, който може да помогне на всеки да планира своето планинско приключение, така че да бъде в безопасност, обясниха от Планинската спасителна служба.

При последните случаи на инциденти в Стара планина участваха и военнослужещи и вертолет “Кугар”. Транспортиран беше пострадал парапланерист в района на Сопот, а по-късно беше оказана помощ за транспортирането и на друг парапланерист, пострадал в района на хижа „Равнец“.