Двама задържани в Петрич, разследва се купуване на гласове

Полицейски акции в Ботевград, Самоков, Ихтиман, Кюстендил и Дупница срещу престъпността и политическите права на гражданите

След получен сигнал за извършено престъпление против политическите права на гражданите, са предприети полицейски действия от служители от Районно управление- Петрич. Вчера те извършили проверка на две жилища в Петрич, обитавани от двама мъже, на 37 и 35 години. В дома на 35-годишния униформените са открили газов пистолет, 4 патрона и въздушна пушка. Образувано е досъдебно производство по чл.339, ал.1 от НК. Двамата мъже са проверени и за евентуална съпричастност към купуване на гласове. Задържани са със заповед за задържане за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.
От понеделник в Ботевград, Самоков и Ихтиман се провежда специализирана полицейска операция. Тя ще продължи три дни, като целта е предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите, във връзка с предстоящите избори, обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, насочена е и срещу конвенционалната престъпност. Това каза на брифинг Здравко Йотов, началник на районното управление на МВР в Ботевград.
Проверяват се търговски и други обекти от екипи на полицията, НАП, дирекцията по безопасност на храните и РЗИ.
Здравко Йотов съобщи, че до момента няма задържани лица и сигнали за купуване и продаване на гласове. Имало е два сигнала, но не са установени данни за престъпления.
„При беседите, които проведохме, се оказва, че хората, които преди години са били свързани с купуване на гласове са се отдръпнали и обясняват, че това е много трудно в момента при машинното гласуване. Никой не може да гарантира даден вот за дадена политическа сила, обясни началникът на районното управление”, заяви Йотов.
Той съобщи, че до момента при акцията има констатирани дребни нарушения. Съставените актове са 46, фишовете са 191, проверените лица са около 500, а проверените автомобили 380. Профилактирани са осем души от контингента. Също така са проверени 54 обекта, като два търговски обекта са затворени заради липса на касов апарат.
При проведената в понеделник специализирана операция на територията на Кюстендил и Дупница, екипите са проверили 16 обекта, като са съставени са 20 акта. Проверени са 157 превозни средства и 209 лица . Съставените актове по Закона за движение по пътищата са 15, а фишовете – 28. Съставени са 7 акта по за непредставяне на документ за самоличност. Образувани са 2 преписки за нерегламентирана търговия с акцизни стоки.