Делото за побоя над Пендиков: Десетки смъртни заплахи

Делото за побоя над Християн Пендиков в Охрид ще продължи на 12 юли, когато се очаква да бъде изслушан и самият той.

“Вече съм по-добре. Има още медицински изследвания, които трябва да направя. Имам два спукани прешлена. Лично не се страхувам. Но няма как да се чувстваш добре, след като си получил десетки смъртни заплахи на личния си профил”, каза на излизане от съдебната зала Пендиков, цитиран от от БГНЕС.

Защитата на обвинения за побоя над Християн Пендиков напусна заседанието на съда, след като съдията отказа да отложи делото по негово искане. Мотивът бе, че има допълнителна медицинска документация от ВМА за Християн Пендиков, с която защитата трябва да се запознае.

След като съдията отказа отлагане на делото, адвокатът напусна залата, а обвиняемият Илия Спасески заяви, че не желае заседанието да продължи без неговата защита, съобщи БТА.

Следващото заседание ще се проведе на 12 юли, а адвокатът на Пендиков – Стефан Камишевски, посочи, че здравословното му състояние все още не е достатъчно добро и заради нараняванията в прешлените вследствие на побоя на 19 януари, Християн Пендиков все още има болки при пътуване.

Пендиков беше в залата, но така и не се стигна до свидетелските му показания.

Пред журналисти отвън, той посочи, че се чувства по-добре и ще направи всичко възможно да присъства на следващото съдебно заседание.

Секретарят на българския културен клуб в Охрид “Цар Борис Трети” Християн Пендиков бе пребит на 19-ти януари.

След инцидента от прокуратурата в Охрид съобщиха, че престъплението е извършено поради българската етническа принадлежност на Пендиков.

По време на последното съдебно заседание един от нападателите – Спасески, с гордост заяви, че “разбира обвинението, но не се чувства виновен”.

По-късно отношенията между двете страни се обтегнаха допълнително след решението на Скопие да заличи българските сдружения “Цар Борис III” и “Иван Михайлов“, тъй като определи имената им за спорни./БГНЕС