Делян Добрев: Има една шепа търговци на ток, които рекетират, изнудват, шантажират, притискат, дерибействат бизнеса в България!

 

Тази седмица парламентът окончателно прие текстове, съгласно които електроенергията в България на свободния пазар ще се търгува прозрачно, свободно на енергийна борса от 1 януари 2018 г. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев, предаде агенция „Фокус“.

„За съжаление, до тогава има една шепа търговци, които рекетират, изнудват, шантажират, притискат, дерибействат бизнеса в България. Стотици хиляди фирми в България са потърпевши от действията на тези една шепа търговци – добре известни от последните 20 години, които по някакъв начин притежават електроенергията в България и поставят българските предприятия буквално на ръба на фалита. От няколко месеца след средата на годината енергията в България без никаква причина расте с двуцифрени проценти“, заяви Добрев. По думите му, ако миналата, по-миналата и последните 5 години енергията на свободния пазар е струвала между 60 и 75 лв., в момента има жалби на малки предприятия, които са получили оферти от своите търговци за 120 лв. за енергия. „Енергия, която тази шепа търговци са закупили още през лятото на нормалните цени 60-70 лв. от централите в България. Този проблем ескалира и касае целия бизнес в България. Наистина стотици хиляди са фирмите, които са потърпевши. Много от тях са енергийно интензивни и са поставени пред възможността да обявят несъстоятелност и фалит. Затова искам чрез медиите да се обърна към всички потърпевши фирми да не се поддават на този натиск, рекет и шантаж от страна на търговците на електроенергия, а да проверят възможността да се върнат към регулирани пазар, където цената е фиксирана на 76 лв.“, допълни той.

Добрев подчерта, че няма нужда да плащат 100-120 лв. при положение, че имат възможност свободно и безпрепятствено да се върнат на регулирания пазар – да минат обратно към НЕК и да плащат 76 лв. за електроенергия.