Демерджиев: ДНК тест е потвърдил самоличността на Христов, уточнява се дали е влязъл жив в България (снимки)

Отмениха опелото на Ангел Христов – Геле: Прокуратурата образува две разследвания

 

На 54 година почина Ангел Христов – Геле. Известният като единия от т.нар. братя Галеви е издъхнал от масивен инфаркт в Ресилово, твърдят близки до семейството. Насроченото за неделя опело в църквата „Св. Георги Победоносец” в центъра на Дупница бе отменено.

Прокуратурата образува две разследвания във връзка със смъртта на Ангел Христов. Първото ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. По първоначални данни по тялото на мъжа няма следи от насилие, а аутопсия ще даде окончателна яснота за причините за кончината му.

Второто разследване е за вещно укривателство. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това.

Междувременно МВР започва две проверки, свързани с Ангел Христов. Първата е как Христов е влязъл в страната, тъй като срещу него има влязла в сила присъда и следва да бъде арестуван от гранична полиция.Няма регистрирано влизане на територията на България с неговата самоличност.Под надзора на Районната прокуратура се води разследване за престъпление по чл. 294 от Наказателния кодекс- подпомагане на лице за избягване на наказателно преследване.

Втората проверка е свързана с работата на МВР – Кюстендил. Ще трябва да се изясни защо местната структура на полицията не е придобила информация, че Христов е в дома си в кюстендилското село Ресилово. Вътрешна проверка в РПУ Дупница ще трябва да установи евентуални нарушения при изпълнение на задълженията. Ще се проверява дали в местната полиция са знаели, че Ангел Христов е в имението в Ресилово.

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Установено е, че той не е влязъл в страната със свой документ за самоличност и че ако е ползвал някакъв документ, той не е бил истински. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Работи се и по версията Ангел Христов да не е влязъл жив в страната. Засега единствената сигурна информация е, че това е трупът на Ангел Христов. Как и кога е влязъл в България близките му дават противоречиви сведения. Информацията за полет от Дубай не е била потвърдена, заяви министър Демерджиев.

“Трупът на Ангел Христов вече е в София, няма данни към момента за насилствена смърт. Съобщението за смъртта на Ангел Христов е било направено на 3 юни в 8.00 часа сутринта, има и издаден смъртен акт.  Полагат се усилия да се установи дали на територията на България се намира и другият т. нар. брат Пламен Галев”, заяви Демерджиев.  Министърът коментира още, че Петьо Еврото е напуснал страната заедно със семейството си.

В неделя коли на жандармерията и полицията паркираха пред имението на Пламен Галев и Ангел Христов в село Ресилово. Пред вратите на комплекса имаше струпване на хора и журналисти.

Системата!

Съдбата и системата на МВР свързват Пламен Галев и Ангел Христов, когато двамата са още на по 20 години.  След като става сержант в  РПУ – Станке Димитров Галев е изтеглен в Специализирания отряд за борба с тероризма в София, където се засича с Ангел Христов, който е постъпил през 1990-а, също на 20 г. Ангел Христов е роден в град Сандански.

Пламен Галев и Ангел Христов

Взводен командир на Галев и Христов е арестуваният през 2010 г. Алексей Петров, подсъдим по делото „Октопод“. Той бе и от първите, които съобщи, че погребението на Христов e спряно. В ефира на bTV  той се върна във времето на 2010 година, когато се е организирал среща между Пламен Галев и Ангел Христов заедно с тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Паметливи помнят, че по-късно Р. Петков бе на посещение и в Дупница, като публичната му изява предизвикаха разнопосочни коментари.

Галев и Христов напускат отряда на баретите със скандал в средата на 90-те. След това Пламен Галев става оперативен работник в ГДБОП, а Ангел Христов е назначен също като разузнавач в звеното на службата в Кюстендил. Галев напуска МВР през 1997 г., а Христов година по-късно.

По-късно  се установяват в дупнишкото село Ресилово, където  изграждат огромна резиденция.Имат регистрирана фирма за транспорт по суша, въздух и море.

През 2009 г. регистрират няколко общи фирми с Христофорос Аманатидис – Таки.

Освен двете офшорки Пламен Галев и Ангел Христов са собственици и управители на още няколко фирми. Започват съдружие с няколко фирми, контролирани от Васил Божков. Предметът на дейност е пътно строителство. Техни приближени участват в управлението на няколко подобни структури, сред които „Автомагистрала Струма“ АД и „Пътища Самоков“ ДЗЗД. Покрай Васил Божков се сдружават с Таки и Феодор Феодоров – Голямата Федка от Перник. Точно една от фирмите им с последния става обект на данъчна проверка след ареста на Пламен Галев през 2008 година. Започват да ровят в документацията на дружеството и начисляват ДДС за довнасяне в размер на 70 хиляди лева.

С Таки и Федката Галеви имат обща фирма „Югозападна инвестиционна компания“. С нея участват в „Спортни съоръжения и системи“ заедно с бившия банкер и настоящ бизнесмен Георги Попов. Името на компанията се свързва със скандал за спорен имот. В „Инфра асет мениджмънт“ Галеви са партньори отново с пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров. Срещу управителя на дружеството Веселин Пейчев има обвинение, че е укрил корпоративен данък от 600 хил. лева.

КПКОНПИ поиска отнемане на техни авоари за 4,3 млн. лв

През декември 2008 г. комисията внася иск в съда за отнемане на 9 автомобила, 800 хил. лв. в банкови сметки, дялове от фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 – Ангел Христов. В други две офшорни компании, регистрирани на Сейшелските острови, двамата са управители и представители на клоновете в България. Свързани са и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британските Вирджински острови.

Недвижимите имоти в с. Ресилово включват двор с триетажна къща на Христов и жена му Радмила, еднакви по площ двор и къща на Галев и жена му Емилия, едноетажна сграда на границата между двата парцела, която свързва двете триетажни жилищни сгради, и фитнес.

Пламен Галев и Ангел Христов

Пак там е и имението от 10 663 дка с покрит плувен басейн, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала, жилищна сграда с няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка и др., помощна сграда с котелно помещение, агрегатно помещение, нафтово помещение, сграда от стая и санитарен възел, жилищна сграда, масивна ограда и покрит паркинг. Има и още 2 имота с обща площ около 6 дка.

През 2008 год. Пламен Галев бе задържан и разследван, че е изнудвал журналистката Лидия Павлова. По същото време срещу него и Ангел Христов бе заведено дело от общинските съветници от “Атака” Методи Стойнев и Милен Попов. Съдебният иск бе заведен, след като Ангел Христов нарекъл двамата общинари “идиоти” в национален и в регионален ефир, а Пламен Галев е подкрепил думите му.

В Дупница е организирана акция в подкрепа на Пламен и Геле. Със специална декларация, общинската администрация и общинските съветници обявиха, че управляващите са се изплашили от модела, по който се управлява града и използват случая за неговото дискредитиране. В подписаната от всички съветници декларация е критикуван начинът, по който се уронва авторитета на Дупница. Стотици граждани и местни политици са на площада пред сградата на Общината, докато в заседателната зала се провежда заседание на ОбС.


Политика!

През 2009 година Пламен Галев и Ангел Христов  участват в парламентарните избори. По казуса със задържането на двамата кандидати се произнася и омбудсманът на Република България след внесени жалби за продължаващо задържане в условията на придобит имунитет по време на провеждане на предизборна кампания.

Регистрацията на Пламен Галев става в деня, в който Софийската градска прокуратура внася в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Галев за образуване и ръководене на въоръжена организирана престъпна група с участието на Ангел Христов (ръководител на групата след задържането на Галев), Апостол В. Чакалов и Владимир А. Ангелов.Срещу Пламен Галев са повдигнати обвинения и за изнудване, нанасяне на телесни повреда и др. Обвиненията срещу Ангел Христов са за участие в ръководството на група, която извлича облаги чрез внушаване на страх, за изнудване и за участие във въоръжена организирана престъпна група.Подобни са обвиненията срещу Апостол В. Чакалов, Владимир А. Ангелов- Стъклето, Красимир В. Оков, Георги К. Градевски, Георги В. Блатски.

По същото време двамата с Ангел Христов се радват на широка обществена подкрепа в Дупница и региона. В тяхна защита в града са  организирани редица подписки и събития, в които практически участва почти цялото население на Дупница. В края на април 2009 г. адвокат Менко Менков обявява, че братя Галеви са получавали писма в ареста от граждани, които искат те да се кандидатират за депутати, тъй като били носители на “идеи за промяна и за борба с организираната престъпност”.

През юли 2011 г. Пламен Галев и Ангел Христов бяха признати за виновни  за организиране на престъпна група и бяха осъдени на съответно 7 и 5 години затвор за ръководене на група за рекет. През декември същата година Върховният касационен съд започва разглеждането на делото.  Неговото решение е произнесено през май 2012 г. – състав на ВКС с председател съдия Савка Стоянова намалява присъдата на Пламен Галев на пет години, които той трябва да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим. Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за издирване, след като изчезват преди да влязат в затворническото общежитие. Двамата се издирваха от Интерпол с червена бюлетина,  чиято давност изтича през 2024 година.

Братя Галеви вече не приличали на снимките от Интерпол.

Слуховете за мястото на тяхното пребиваване ги пращаха в различни краища по света-  ЮАР, Доминиканска република, Сърбия , включително и в собствения им дом в Ресилово.

През 2021 год. съдът отхвърли  в голямата  част исканията за отнемане от Галев и Христов на суми от банкови сметки, защото те не са били налични към момента на внасянето на исковете от КПКОНПИ, както  и  искането за отнемане на оръжията, тъй като те са били отчуждени към момента на искането от комисията. По делото не бе установено жените на Пламен Галев и Ангел Христов да имат принос в придобиването на посоченото имущество.

Братя Галеви и Дупница!

Братя Галеви са силно свързани с обществения, политически и икономически живот на Дупница.По време на мандата на кмета  Първан Дангов двамата станаха инициатори за създаването на  местно сдружение. „Сдружение за възраждане на Дупница” обедини именити лекари, учители, бизнесмени, общественици и изявени дупничани с идеята за възраждане на града. Член на сдружението е и Пламен Миланов, който по-късно се превръща в ключов свидетел срещу двамата. През 2015 год. собственикът на таксиметрова компания почина от задушаване, вследствие на изтичане на газ в офиса му.

След спечелването на местните избори от Атанас Янев, Пламен Галев и Ангел Христов са част от Консултативен съвет към кмета на Община Дупница. Заедно с местния управленчески екип консултантите успяват да реализират множество ремонти и проекти, като сред най-значимите са парк „Рила” , Градската градина, новата автогара и алеите към нея, множество инфраструктурни проекти, основни ремонти на училища и детски градини в града и др. Отчет за 100 дни от управлението изпълва Спортната зала на град Дупница. На него присъстват ексдепутатите от БСП в област Кюстендил Мая Манолова и д-р Иван Ибришимов. Събитието се излъчва на видеостена на центъра на града и пряко в местните медии.

Атанас Янев с братя Галеви


Ангел Христов и Пламен Галев подпомагат множество благотворителни кампании в Дупница, макар да избягват публичност. Двамата са сред най- големите дарители на катедрален храм „Св. Георги Победоносец” в центъра на Дупница, параклис „Св. Иван Рилски”, „Св. Петка” в парк Рила и много др. Имената им се свързват със събиране на средства за животоспасяващи операции в страната и чужбина.

Догадки и мистерии

В истинска мистерия остава как и кога Ангел Христов се е върнал в Ресилово. Хора от селото твърдят, че от години не са го виждали. Кметицата на селото Марияна Доцина също споделя, че до нея не е достигнала подобна информация. Други пък под сурдинка разказват, че седмици преди неговата кончина са го виждали дори в Дупница. Христов бил драстично променен, доста по-слаб и имал болен вид.

Новината за смъртта на Ангел Христов обиколи града още в събота сутринта. Денят съвпадна с Черешова Задушница, когато хиляди дупничани посещават гробовете на своите близки. Така стана ясно, че местна траурна агенция е ангажирана с организиране на опелото. То трябваше да се състои в неделя от 13.30 часа в централния катедрален храм “Св. Георги Победоносец”. Въпреки желанието на близките тленните останки на починалия да бъдат положени в Дупница, до последно в събота предварителен час за погребение не бе обявен. В неделя дворът на храма осъмна прясно окосен и почистен. Още по време на празничната литургия за големия християнски празник Петдесетница стана ясно, че опелото ще бъде отменено.

Догатките около появата на Ангел Христов и неговата смърт са централна тема в целия регион. Мнозина дори изключват информацията да е истина. Правят се връзки с последните  събития в страната, скорошното убийство на Красимир Каменов – Къро, бягството на Петьо Еврото и действията на главния прокурор Иван Гешев. Не са малко и тези, които са твърдо убедени, че Пламен Галев и Ангел Христов никога не са напускали страната и по тази причина няма как лицето да е регистрирано при влизането му в България. Други поставят под съмнение информацията къде в действителност е починал мъжа. Един от най-важните въпроси е къде е другият от двамата братя?  Полицията проверява всякакви сигнали свързани с Пламен Галев и възможното негово пребиваване в страната.

Почина Ангел Христов-Геле: Погребението е в Дупница