Денков: Не мога да съм премиер в правителство, което бие хората по улиците

Няма как да бъда премиер в правителство, в което полицията бие хората, както ставаше преди. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, където се проведе регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието. Полицаите, които биеха без причина, нямат място в редиците на полицията. Ако министърът не припознае това като насилие, ще си подам оставката, категоричен е Денков.

По-рано днес премиерът се е срещнал с вицепремиера Мария Габриел, за да обсъдят дали трябва да бъде освободен вътрешният министър Калин Стоянов.

Ще имам проблем с министъра, ако продължава да замазва ситуацията, разгневи се премиерът. Ако той излезе и каже нещата, които аз казвам и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него, каза Денков по отношение на Стоянов.

Огромният брой полицаи, които бяха на пост на протеста на футболните фенове в четвъртък, охраняваха протеста по начин, който е за пример, но тези, които биеха без причина, нямат място в редиците на полицията, отбеляза министър-председателят.

„Ако искаме насилието да изчезне, всички политици и държавни институции трябва да бъдем първите, които да даваме примери, че проявите на насилие са недопустими. Затова всички трябва да осъдим насилието, както на запалянковците, така и на полицаите, само и единствено на тези, които злоупотребиха с правомощията си. Тези полицаи петнят полицията и нямат място там“, каза Денков.

Премиерът Николай Денков поиска анкетна комисия в Народното събрание да разследва полицейското насилие по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз в София.